OVAKO IZGLEDA “POBEDNIK” U LJUBOVU: Otkriven spomenik hrvatskim braniteljima povodom akcije “Oluja” (FOTO)

U Ljubovu, kod Gospića, danas je otkriven spomenik hrvatskim braniteljima poginulim u vojno-policijskoj operaciji "Oluja" 1995, uz prisustvo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

BETA

Tri metra visok spomenik autora Josipa Cvrtile nazvan je Pobednik i predstavlja vojnika koji pobija hrvatsku zastavu, navodi Hina.

Na ceremoniji povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Grabar-Kitarovićeva je kazala da su poginuli branitelji “obaveza Hrvatske za budućnost”.

BETA

“Posebna mi je čast što mogu da vas pozdravim na ovom mestu, u spomen na 68 pripadnika hrvatske vojske i policije koji su poginuli u vojno-policijskoj operaciji ‘Oluja’, oslobađajući okupirana područja”, navela je predsednica Hrvatske.

Ona je dodala da svi hrvatski branitelji zaslužuju posebnu zahvalnost “za sve što su dali u odbrambenom Domovinskom ratu” (1991-1995).

“Domovinski rat nam je omogućio da očuvamo i da slobodno izražavamo svoj nacionalni i državni identitet, svoja obeležja i vrednosti. Zato je čuvanje uspomena i vrednosti Domovinskog rata važno, ne samo zbog sećanja na hrvatske branitelje nego i zbog očuvanja svih nacionalnih i državnih vrednosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Centralna proslava obeležavanja 23. godišnjice “Oluje” biće održana sutra u Kninu.