“OVDE SAMO ŽIVOTARIM”: Mladi Hrvat objasnio zašto odlazi da živi u Švedsku i otkrio zbog čega bi PROMENIO ODLUKU

Švedska
pixabay.com

Antun Marčan i njegov prijatelj Tomislav pripremaju se za odlazak u Švedsku.

 

Ostavljaju stalan posao stolara u zagrebačkoj kompaniji i odlaze u hiljadu kilometara udaljeni Malme gde će njihovo stolarsko znanje i veštine bolje platiti kompanija koja gradi montažne drvene kuće.

Sa njima u Švedsku odlaze još dvojica kolega.

Ovde radim za nekih 4-5 hiljada kuna (oko 600-700 evra) i životarim bez mogućnosti da kupim stan, auto ili bilo šta drugo. Malo mi je trebalo, par dana da se odlučim i složim sve kosckice – kaže Marčan.

Mladić dodaje da pre svega ide zbog boljeg života i budućnosti. Antunova računica je jasna. U Hrvatskoj je plaćen 25 kuna po satu, u Švedskoj će biti 150 kuna. Osiguran mu je smeštaj, plaćen privoz. Kada bude odlazio na odmor u Hrvatsku, dobija i dodatnih 1500 kuna (200 evra) za troškove puta.

Mladić dodaje da pre svega ide zbog boljeg života i budućnosti. Antunova računica je jasna. U Hrvatskoj je plaćen 25 kuna po satu, u Švedskoj će biti 150 kuna. Osiguran mu je smeštaj, plaćen privoz. Kada bude odlazio na odmor u Hrvatsku, dobija i dodatnih 1500 kuna (200 evra) za troškove puta.

Dvadesetjednogodišnji Antun zna što bi ga zadržalo u Hrvatskoj.

Da može nešto da se uštedi, to bi bila jedna stvar. A druga stvar da se malo popravi stanje u državi s tom politikom, jer to danas stvarno liči na cirkus – kaže Marčan.

Dodaje da ne razmišlja kada i kako će da se vrati, već kako da u Švedsku dovede i djevojku i da tamo osnuju porodicu.