OVE GODINE JAČI NEGO IKAD: Jubilarni, 45. Fest počinje 24. februara i traje do 5. marta

Fest
beoinfo

Međunarodni filmski festival Fest biće održan od 24. februara do 5. marta, pod sloganom „Gledaj – Open Your Eyes” na više lokacija u prestonici, saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

 

Foto: Beoinfo

Gradska sekretarka za kuluturu i predsednica Odbora Festa Ivona Jevtić izrazila je zadovoljstvo jer je u prilici da najavi jubilarni, 45. Fest i zahvalila svima koji su doprineli ovogodišnjoj manifestaciji.

Ona je navela da će festival otvoriti film “Na mlečnom putu“, Emira Kusturice, a zatvoriti ostvarenje Martina Skorsezea “Tišina“. Ona je istakla da će Fest zvanično otvoriti diva evropskog i svetskog filma Monika Beluči, kao i da će na festivalu biti prikazano 95 filmova.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić rekao je da se ove godine u glavnom takmičarskog programu i za nagradu “Beogradski pobednik” nadmeće 15 filmova iz 12 zemalja. Reč je o kinematografijama iz Rusije, Hravatske, Grčke, Holandije, Iraka, Irana, Slovenije, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda, dok će predsednik međunarodnog petočlanog žirija biti domaći reditelj Srdan Golubović. Predsednica takođe međunarodnog petočlanog žirija u takmičarskom nacionalnom programu “Srpski film” biće hrvatska glumica Ksenija Marinković. U obe konkurencije biće dodeljene nagrade u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija, precizirao je Pantelić.

– Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom programu su Haim Tubakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov i drugi. U nacionalnoj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja, od kojih dva premijerno – “Rekvijem za Gospođu J.” i “Afterparti” – naveo je umetnički direktor Festa.

On je dodao da su ovogodišnji dobitnici nagrade “Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti” Karlos Saura i Ljubiša Samardžić.

Kada je reč o programu 45. Festa, kao i o gostima manifestacije, ove godine posetioce očekuje bogat repertoar i značajni svetski filmski umetnici poput Hju Hadsona, reditelja filma “Vatrene kočije“, i ekipe 14 ostvarenja, dok će o imenima javnost biti naknadno obaveštena, istakao je Pantelić.

– Fest će, po tradiciji, emitovati i ostvarenja koja nominuje Američka filmska akademija “Oskar“. Već prvog dana biće prikazan film “Noćne zveri” Toma Forda, a tokom festivala i ostvarenje “Džeki“, koje na atipičan način prati život najpopularnije američke prve dame, kao i filmove “Mančester na moru“, “Mesečina” i “Ona“, Pola Ferkufena. Dok sa filmskog festivala iz Berlina, i samo nekoliko dana posle svetske premijere, pred našu publiku stiže i ostvarenje “Kraljica Španije”, oskarovca Fernanda Truebe – naveo je Pantelić.

Treći takmičarski program je program “Granice“, u okviru koga će biti prikazano osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Program “Fest klasik” ove godine čine izuzetni dokumentarci o Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova “Oči čornije” iz 1987. i “Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” iz 1932. godine, kao i kultno ostvarenje “Skupljači perja”, pedeset godina nakon svetske premijere u Kanu. I ove godine za nagradu “Nebojša Đukelić” takmičiće se filmovi iz regiona, najavili su organizatori.

Vršilac dužnosti direktora Centra beogradskih festivala – “Cebefa” Nataša Ilić istakla je da je otvaranje i glavni program festivala i ove godine u “Sava centru”, ali da su svoje sale, kao i prošle godine, otvorile bioskopske dvorane Fontana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Sinepleks Ušće, Dvorana Jugoslovenske kinoteke, kao i Muzej Jugoslovenske kinoteke. Novina je da će ove godine filmove sa Festa prikazivati i dvorana u Sopotu i Ustanova kulture “Vlada Divljan” na Paliluli, uz nepromenjene cene karata, koje se kreću od 250 do 500 dinara. Karte su u prodaji od 4. februara, navela je Ilićeva istakla da će karata biti dovoljno za sve zainteresovane. Takođe je istakla da se uz pomoć sponzora i ove godine prikazuju filmovi za najmlađe posetioce pod nazivom “Plazma Festić”, dok je generalni sponzor ovogodišnje smotre “Lukoil“.