OVE ZEMLJE i letovališta nikako NE POSEĆUJTE: Stigla procena SIGURNOSTI najpopularnijih destinacija

zakintos
pixabay.com

Svake godine milioni turista putuju prema sunčanim plažama na odmor i uživanje. Ali, terorističke pretnje menjaju navike putovanja i reke turista usmeravaju prema sigurnijim destinacijama.

Britanski mediji objavili su popis zemalja u koje njihovi stanovnici najviše idu, kao i procenu rizika od terorističkih napada. Na popisu se kao popularna destinacija našla i naša susedna Hrvatska…

Španija

Nivo opasnosti: VISOK

Više od 12 miliona Britanaca posećuje Španiju svake godine, a najčešća odredišta su Ibica, Majorka i Coste Del Sol. Uprkos terorističkim napadima koje je ova zemlja trpela u prošlosti, novi teroristički talas koji potresa ostale mediteranske zemlje, Španiju je zaobišao.

Ali, nivo rizika u ovoj je zemlji ipak označen kao visok jer su upravo u jednom letovalištu na Majorci nedavno ubijeni saradnici ISIS-a. Turisti su stoga upozoreni da se čuvaju i ne upuštaju u rizično ponašanje.

Nemačka

Nivo opasnosti: VISOK

Nemačka je poslednja zemlja u nizu u kojoj je nivo opasnosti označena kao visok. Svake godine, Nemačku poseti oko dva miliona Britanaca. Ali, u zadnje vreme povećana je prisutnost policije na poznatim turističkim lokacijama i u javnom prevozu. Iako turisti ne moraju stalno sa sobom da imaju pasoše, policija češće proverava identitet ljudi, pa se zna dogoditi da vas policajac otprati do hotela ili mesta gde ste odseli ako vas zatekne bez pasoša.

Belgija

Nivo opasnosti: VISOK

Nakon poslednjih terorističkih napada, nivo opasnosti za ovu zemlju i dalje je visok. U eksplozijama koje su pogodile glavni grad Brisel, poginule su 32 osobe, a povređeno ih je više od 300.

Francuska 

Nivo opasnosti: VISOK

S obzirom na to da je i Francuska nedavno pretrpela terorističke napade, nivo opasnosti u ovoj je zemlji ocenjen je kao visok.

Prošle godine u napadima u Parizu poginulo je 130 ljudi, a  povređeno je njih 368. U vreme napada, u Francuskoj je već bio proglašen viši stepen opasnosti zbog pucnjave na redakciju Šarli ebdo.

Građane Francuske i turiste upozoravaju da budu oprezni i imaju razumevanja za određene smetnje u odvijanju javnog prevoza ili promene u prometnoj regulaciji.

Italija 

Nivo opasnosti: UMEREN

Popularne turističke destinacije u Italiji, označene su kao umereno opasne. Ali turiste se upozoravaju na malu mogućnost ‘domaćeg terorizma’ za koji su odgovorni razni ekstremisti i separatističke grupe.

Grčka 

Nivo opasnosti: UMEREN

U Grčkoj postoji umerena opasnost od terorističkih napada pa se turisti upozoravaju da pojačaju oprez u velikim turističkim središtima. Poslednjih godina se dogodilo nekoliko eksplozija i pucnjava u trgovačkim centrima, vladinim zgradama i institucijama.

Hrvatska 

Nivo opasnosti: UMEREN

Baš kao i u slučaju Italije i Grčke, Hrvatska je označena kao umereno opasna zemlja. To znači da ne preti opasnost od terorističkih napada.

Portugal 

Nivo opasnosti: NIZAK

Više od dva miliona Britanaca svake godine posećuje ovu zemlju koja je označena kao zemlja niskog rizika. No, svejedno postoji mala opasnost od terorizma. Takođe, turisti se upozoravaju na opasnost od džepara i drugih kradljivaca.

Egipat 

Nivo opasnosti: VRLO VISOK

Britanske sigurnosne službe procenjuju da je opasnost u Egiptu prilično visoka i to pogotovo u popularnoj turističkoj destinaciji Šarm el-Šeik. Stranci su i u pređašnjim napadima bili meta, a i da je je prisutna opasnost od otmica, pogotovo u udaljenim predelima.

Tunis 

Nivo opasnosti: VRLO VISOK

U toj je zemlji trenutno na snazi stanje opšte opasnosti zbog samoubilačkog napada na policijski autobus u decembru prošle godine. 

Turisti se stoga pozivaju na pojačan oprez, da se drže samo proverenih destinacija s osiguranjem, ili da uopšete ne putuju u Tunis.

Turska 

Nivo opasnosti: VISOK

Nivo opasnosti u ovoj zemlji je takođe označen kao visok, iako su dosad teroristi pokazali da su im meta vladine zgrade i kancelarije, a ne turisti. Putnicima se savetuje da izbegavaju velike grupe ljudi poput demonstracija i raznih drugih velikih okupljanja.