OVO BI BILO KORISNO I U BEOGRADU: ‘Neću da me neko zgazi’

Govacnce
021.rs

Šarene kesice sa porukama postavljene su na više mesta uz šetalište pored Dunava, a ovim se ukazuje na lošu naviku vlasnika pasa koji ne uklanjaju izmet koji ostaje iza njihovih ljubimaca.

 

Foto: 021.rs

Na istu pojavu je, podsećamo, ukazivano i pre nekoliko meseci kada su na pojedinim zelenim površinama u gradu bile postavljene poruke “Sram vas bilo” na srpskom i engleskom jeziku. Poruke su bile ispisane na zastavicama zabodenim u “veštačku kaku”, nalik onoj koju iza sebe ostavljaju psi.

Prema gradskim propisima, vlasnici pasa su obavezni da uklone izmet koji njihov pas ostavi na bilo kojoj javnoj površini u gradu. Ovo konkretno znači da kod sebe moraju da imaju i kesicu u slučaju da ih legitimišu komunalni policajci. U slučaju da komunalna policija uhvati nekog da se ne pridržava odluke može mu napisati prekršajni nalog, tj. kaznu od 8.000 dinara. Ukoliko se kazna plati u roku od 8 dana, plaća se samo pola, tj. 4.000 dinara, dok u slučaju da se kazna ne plati, komunalna policija podnosi prekršajnu prijavu protiv neodgovornog vlasnika psa.

 

Foto: 021.rs

Iza ove akcije stoji grupa mladih Novosađana koji su okupljeni oko inicijative “Novi Sad Si Ti”. Kako navode, gotovo svakom se bar jednom u životu desilo da ugazi u pseći izmet.

– Iznervirani ružnom navikom vlasnika pasa da ne čiste za svojim ljubimcima, rešili smo da uz apel i skretanje pažnje ponudimo i potencijalno rešenje ovog problema – navode oni.

 

Foto: 021.rs

Podsećamo, prošle nedelje ova grupa mladih na Grbavici organizovala akciju protiv grafita.

Oni su po išaranim fasadama lepili četke, kao i trake sa Fejsbuk simbolima na kojima su bile hiljade “dislajkova” i nijedan “lajk”, dok su na banderama postavili fotografije na kojima su prikazane zgrade bez grafita sa rečenicom “Zar ovako nije lepše?”.loading...