OVO ĆE BITI NOVI MINISTAR ODBRANE: Detalji iz biografije Zorana Đorđevića

Zoran Đorđević
mod.gov.rs

Poslanici Skupštine Srbije sutra treba da izaberu Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane koji će tu funkciju obavljati privremeno, odnosno do formiranja nove Vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Vučić je 20. februara uputio parlamentu predlog da za novog ministra odbrane bude izabran dosadašnji državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Đorđević.

Prethodni ministar Bratislav Gašić smenjen je 5. februara zbog sekstičke izjave upućene novinarki TV B92.

Prema Zakonu o Vladi, novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Mandat novog ministra počinje da teče nakon što položi zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.”

Đorđević  je rodjen u Beogradu 11. februara 1970. godine.

Master je ekonomskih nauka. Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane.

Završava doktorske studije i u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju.

Usko je usmeren na medjunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju. Objavio je više radova u vodećim domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima iz ekonomije i finansija.

Predsednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Nacionalni direktor za naoružanje.

Govori engleski i ruski jezik.

Oženjen je, otac je sina i ćerke.

Sednica počinje u 10 časova.