OVO DO SADA NISMO VIDELI! Evo kako je spomenik Stefanu Nemanji MOGAO DA IZGLEDA (FOTO+VIDEO)

Reč jutra emisije "Probudi se" na TV Nova S imali su novinar Radovan Seratlić i arhitekta Slobodan Maldini, čiji je rad bio kandidat na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji
Gradnja.rs/Privatna arhiva autora

“Spomenik Stefanu Nemanji su od početka pratile kontroverze. Prva lokacija je bila ispred Generalštaba, tada sam ja ukazivao da je to neprimerena lokacija i na neki način su poslušali reč struke i premestili na Savski trg. Bio je pokušaj da bez konkursa naprave spomenik, iza toga je napravljen pozvani konkurs na koji su pozvani Rus, Kinez, Slovenac, Italijan, ali ne i Srbin. Ali konkurs je bio otvorenog karaktera i ja sam odlučio da učestvujem. Uslovi su bili neverovatno definisani, definisana je poza Stefana Nemanje, desna ruka je držala krst, leva knjigu, trebalo je da bude odeven u određenu odeždu, da nosi krunu… Ja sam to prenebregao i napravio idejno rešenje spomenika koje je prilagođeno savremenom trenutku i savremenoj umetnosti”, istakao je Slobodan Maldini.

U međuvremenu se spomenik Stefanu Nemanji promenio i značajno porastao, a čini se i poskupeo – podaci o ceni spomenika Stefanu Nemanji označeni su oznakom poverljivo do 2023. godine. U svakom slučaju, džinovski Stefan Nemanja “sleteo” je na Savski trg i ispratili smo svaki detalj, od najvećeg jajeta na Balkanu, do glave s kojom je prvi pozirao Goran Vesić.

Međutim, šta je s ostalim radovima koji su pristigli na taj konkurs? Zašto njih nismo imali priliku da vidimo?

Kako je spomenik Stefanu Nemanji mogao da izgleda – Nova.rs from r/serbia

Pored projekta Slobodana Maldinija, Seratlić je u “Probudi se” predstavio i druge radove koji su se našli u najužem izboru za spomenik Stefanu Nemanji – ovo su neki od njih.

Sve radove koji su se našli u najužem izboru pogledajte u emisiji “Probudi se” (od 3.30):