OVO JE BIO PLAN PUČISTA: Evo šta bi se desilo Erdoganu da su ostvarili namere

Erdogan
WIKIPEDIA

Organizatori puča u Turskoj planirali da optuže Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana

 

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi “Raša tudej“.

Otkrivena je i zahtev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspelog državnog udara.

Da su pučisti uspeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično delo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog “procesa rešavanja” kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Podsetimo, režim Redžepa Erdogana smenio je nakon neuspelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo Hurijet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za verska pitanja.

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.loading...