Ovo je JEDINA ŽENA U AMERICI KOJA ČEKA SMRTNU KAZNU: Njen ZLOČIN bio je toliko bolestan da je ZGROZIO I UBICE

Troje sudija Okružnog apelacionog suda u Vašingotnu preinačio je odluku nižeg suda kojom je odložio izvršenje smrtne kazne nad Lizom Montgomeri, jedine žene koja čeka pogubljenje po federalnom zakonu, i vratio datum izvršenja za kraj januara.

Wikipedia/Kolaž

Liza Montgomeri je trebalo da bude pogubljena neposredno pre inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, koji se obavezao da će ukinuti saveznu smrtnu kaznu, prenosi Si-En-En.

Pogubljenje Montgomerijeve bilo je zakazano za 8. decembar, ali sudija je to odložio nakon što su njeni advokati rekli da joj je dijagnostikovan kovid 19.

Direktor Federalnog zatvorskog biroa, Majkl Karvahal, 23. novembra je zakazao egzekuciju Montgomerijeve za 12. januar. U nalogu od petka navodi se da je postupao prema “upravnom propisu”, koji mu je omogućio da odgodi izvršenje jer prvobitni datum izvršenja nije prošao.

U naredbi se navodi da je postupao po zakonu, što je otvorilo put pogubljenju Montgomerijeve kasnije ovog meseca.

Njen advokat Megan Vergov izjavila je da se ne slaže sa sudijama i da će podneti zahtev za preispitivanje odluke. Sudije su za zahtev dali rok do subote.

“Od savezne vlade se mora zahtevati da poštuje zakon pri određivanju bilo kog datuma pogubljenja, kako je pravilno smatrao okružni sud… S obzirom na sve što znamo o mentalnoj bolesti Lize Montgomeri, njenom stravičnom mučenju i traumi i mnogim ljudima na vlasti koji su mogla intervenisati da je spase, ali nikada nisu, ne može biti principijelnog razloga da se izvrši njeno pogubljenje. Vlada bi trebalo da zaustavi svoje neumorne napore da okonča njen život”, rekla je Vergov.

Zatražila je od predsednika Donalda Trampa da preinači smrtnu presudu Montgomerijevoj u doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Montgomerijeva će biti prva žena koju je pogubila američka vlada od 1953. godine. Osuđena je 2004. godine zbog ubistva žene iz Misurija koja je bila u osmom mesecu trudnoće, zatim vađenja bebe iz stomaka i otmice novorođenčeta. Beba je preživela.

Poslednja žena koju je pogubila američka vlada bila je Boni Braaun Hedi 1953. godine. SAD su iste godine pogubile Etel Rozenberg zbog špijunaže.