OVO je NAJČUVENIJA PLAŽA u Crnoj Gori, a uskoro joj možda preti POTAPANJE?

Plaža More
Pixabay.com

Znatno proširivanje gradske marine u Budvi može da potopi Slovensku plažu, glavno kupalište crnogorske turističke prestonice i njen zaštitni znak, kojoj su čehoslovački turisti dali ime između dva rata.

 

Veliku bojazan javno je izrazila budvanska opozicija. Đorđe Zenović, funkcioner Demokratske Crne Gore, kazao je da će, ukoliko se ambiciozni plan širenja marine ostvari, na budvanskoj obali nastati katastrofa.

Produžetak lukobrana zaustaviće morske struje, a time i nanošenje peska na obalno područje Slovenske plaže, koja se pruža od Starog grada do rta Zavala. Negativne posledice imalo bi i ostrvo Sveti Nikola, naspram Budve, zvano Havaji, kao i drugi delovi budvanske “školjke” – rekao je Zenović.

Iz ove stranke su poručili da je plan kojim se predviđaju veliki radovi u marini koja se nalazi ispred zidina drevne Budve, i koja bi proširenjem izašla iz sadašnjih okvira, rađen bez planske dokumentacije (državna studija lokacije je još u nacrtu), s ciljem da se gradska luka pretvori u mamutsku marinu.

Građani Srbije traže povrat svojih privatnih apartmana na hrvatskom primorju!

Najavljena je i krivična prijava protiv aktuelnog ministra turizma Branimira Gvozdenovića, koji, kako su rekli, pomaže da strani investitor pokrene veliku investiciju “tešku” 35 miliona evra. Investitor je budvanska “Strateks grupa”, koja je završila izgradnju turističko-ugostiteljskog kompleksa “Dukljanski vrtovi” na Zavali, zajedno sa svojim partnerom, turskom kompanijom “Doguš”. “Strateks” je i vlasnik više od trećine akcija u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”, čije turističko naselje “Slovenska plaža” se nalazi tik uz istoimenu peščanu plažu u centru Budve. Veliki projekat izgradnje novih vezova za skupocene jahte i brodove, predviđen je Nacrtom plana priobalnog područja Crne Gore koji je bio na javnoj raspravi. Doživeo je velike kritike, ali će, sa datim primedbama, biti predmet rasprave i odlučivanja u crnogorskom parlamentu.

Šta će biti, ostaje da se vidi. Iz crnogorske vlade su podržali modernizaciju i proširenje budvanske marine. Ovom investicijom, koja podrazumeva modernizaciju marine u Budvi, biće povećana nautička ponuda Crne Gore i obezbeđena nova radna mesta. Da li će isti stav imati i Skupština Crne Gore, koja daje zeleno ili, pak, crveno svetlo na pomenuti plan, znaće se kada on dođe na dnevni red. A to, najverovatnije, neće biti pre završetka ovogodišnje turističke sezone.