OVO JE NAJSKUPLJA SLIKA NA SVETU: Umetničko delo Leonarda da Vinčija prodato po REKORDNOJ CENI (FOTO)

Aukcija
Beta

Poslednje Leonardnovo delo u privatnoj kolekciji, daleko je nadmašilo prethodnog rekordera, Pikasove "Žene iz Alžera (verzija nula)" koje su 2015. prodate za 179,4 miliona dolara.

 

Slika Leonarda da Vinčija je prodata na aukciji za 450,3 miliona dolara i tako postala najskuplja slika na svetu!

 

Na kraju jučerašnje licitacije kod njujorškog Kristija (Christie’s), slika “Salvator Mundi” (Spasitelj sveta), poslednje Leonardnovo delo u privatnoj kolekciji, daleko je nadmašila prethodnog rekordera, Pikasove “Žene iz Alžera (verzija nula)” koje su 2015. prodate za 179,4 miliona dolara.

Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu.

 

Aukcijska kuća je sliku dimenzija 65 puta 45 centimetara procenila na 100 miliona dolara. “Salvator Mundi” je 1958. kupljen za 45 funti, mnogo pre nego što je 2005. nesporno priznat kao Leonardovo delo.

Nadmetanje je počelo od 70 miliona, i cena je bila podizana 53 puta do 400 miliona, odnosno 450,3 sa svim pratećim troškovima.

Slika je do sada bila vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, oligarha i vlasnika fudbalskog kluba Monako.

On ju je za 127,5 miliona dolara kupio od švajcarskog trgovca umetninama Iva Buvijea, koji ju je sam platio 80 miliona. Od tada su Ribolovljev i Buvije u sudskom sporu, a ruski milijarder optužuje Buvijea za prevaru.