Ovo je novi SPOMENIK DESPOTU STEFANU u Beogradu, a po komentarima – evo ŠTA NAJVIŠE SMETA ljudima kad ga vide (FOTO)

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je danas otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana u okviru manifestacije „Dani Beograda”. A, stigle su i prve reakcije...

Beoinfo

Spomenik su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Vesić je rekao da podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću vraća srpski srednji vek u kolektivno pamćenje našeg naroda i da se ponovo ne stidimo svoje istorije.

– Srpski srednji vek je jedan od naših najznačajnijih i najblistavijih trenutaka koje smo imali u istoriji. Mi, nažalost, nemamo nijednog srpskog srednjovekovnog vladara na novčanici i ponašali smo se do skoro kao da srpski srednji vek nije postojao. To je ove godine prekinuto podizanjem spomenika Stefanu Nemanji, a danas i despotu Stefanu Lazareviću. Danas imamo desetine gradova u Srbiji koji žele da podignu spomenik nekome od Nemanjića, onima koji su zaslužni za njihove gradove – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, srpski srednji vek je jedan od naših najznačajnijih i najblistavijih trenutaka koje smo imali u istoriji.

Beoinfo

Vesić je najavio podizanje još nekoliko spomenika – kralju Aleksandru, Branku Pešiću, Dijani Budisavljević, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Milošu Crnjanskom, Vasku Popi, Meši Selimoviću.

– To kome sve podižemo spomenike jasno govori koliko smo malo vodili računa o našoj istoriji. Ima primedaba na podizanje ovog spomenika, neke su estetske prirode jer svako ima pravo na svoje gledanje umetničkog dela. Ovaj spomenik je izvajao naš najbolji vajar Svetomir Arsić Basara, a spomenik je koštao 18,230 miliona dinara, od čega oko 3,230 miliona iznosi honorar koji je dat vajaru i oko 15 miliona samo vajanje spomenika – rekao je Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u podizanju spomenika, kao i onima koji su podržali da despot Stefan Lazarević dobije spomenik.

Reakcije javnosti na spomenik su podeljene… Slično kao i kada je spomenik Stefanu Nemanji bio u pitanju, ima onih kojima se sviđa, nekima se ne dopada, a jedan deo javnosti pominje i da despot Stefan već ima spomenik u Beogradu, podignut na Kalemegdanu pre 40 godina. Sa druge strane, ima i onih koji smaraju da je ovakvo obeležje preskupo i da je novac bilo pametnije uložiti negde drugde.

Pogledajte i sami: