OVO JE PLAN Siniše Malog kako da sledeće godine privuče 6 MILIONA KINESKIH TURISTA u Srbiju!

Siniša Mali
Beta

Od 18. do 21. februara u Beogradu će se održati najveći turistički događaj u zemlji i jugoistočnoj Evropi - 38. po redu Sajam turizma pod sloganom "Gde još niste bili?".

 

Više od 1153 izlagača iz 55 zemalja sveta ponudiće svoje turističke aranžmane za predstojeću sezonu, ali i druga putovanja za odmor, zabavu, rehabilitaciju, avanturu…

 

Posetioci sajma imaće priliku da na jednom mestu dobiju sve informacije o aktuelnoj turističkoj ponudi, od najpovoljnijih first minute ponuda, preko ideja za predstojeću letnju sezonu, premijernih programa, aktuelnih spa vikend ili city break ponuda, egzotičnih destinacija i gradova, luksuznih destinacija i hotela, specijalnih party putovanja, poslovnih centara i kongresnih dešavanja, ali i ski aranžmana u ovoj sezoni.

Bunili ste se zbog velike potrošnje struje, a evo ZAŠTO ZAISTA u Beogradu I DALJE sija novogodišnja rasveta

U ponudi ovogodišnjeg sajma tradicionalno su i domaće destinacije i znamenitosti Srbije, kapaciteti domaćih hotela i odmarališta.

Prvi utisci su i više nego ohrabrujući, i očekujemo da ove godine oborimo rekord što se poseta tiče. Prošle godine na Sajmu turizma bilo je 70.000 posetilaca, a nadam se da će ove godine biti bar 5.000 više… Zanimljivo je da će ovogodišnji Sajam okupiti rekordan broj učesnika, uključujući i dve nove zemlje Namibiju i Maleziju. Sa Malezijom ukidamo vize, što će svakako doprineti našoj međusobnoj turističkoj saradnji – istakao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je akcentovao i da ovdašnji Sajam turizma može da se pohvali zavidnom posetom u odnosu na većinu evropskih sajmova ovog tipa. 

Ovo je najveći sajam turizma u jugoistočnoj Evropi, i verovatno među sedam najvećih u čitavoj Evropi. Možda ne možemo da se merimo sa sajmovima u Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji, ali smo daleko ispred onog u Solunu, Zagrebu ili Mađarskoj… Za srpski turizam je to veoma važno, ali i za imidž i ugled zemlje uopšte. Samo u ova četiri dana Sajma očekujemo da ćemo ostvariti oko 20.000 noćenja, što je značajno sa nekoliko apekata – rekao je on.

Podsetimo, zemlja partner ove godine je Slovenija, a ministar je otkrio da prvi put imamo zemlju partera i za narednu godinu, a to će biti Crna Gora.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obratio se novinarima istakavši da je Beograd u godini iza nas zabeležio rekordne brojke i da očekuje da se takav pozitivan trend nastavi.

Za Beograd je 2015. u turističkom smislu bila rekordna godina. Imali smo milion 600.000 noćenja, 14 odsto više turista u odnosu na 2014, i 25 odsto veći prihod od boravišne takse. Štand grada Beograda je fenomenalan i osmislili smo mnogo toga, što ćete imati i prilike da vidite, ali ćemo predstaviti i dve posebno interesantne novine. Predstavićemo promotivni spot za kineske turiste koji je snimio Bata Živojinović, izašavši nam u susret, s obzirom na njegovu veliku popularnost tamo.  Odmah nakon toga “agresivno” ćemo napasti kineske turiste s ciljem da ih privučemo u što većem broju. Prošle godine je oko 10.000 njih posetilo Srbiju. Ali, 600 miliona Kineze svake godine poseti inostranstvo – kada bismo uspeli da privučemo samo 1 odsto, to znači dolazak 6 miliona turista ovde i mi ćemo biti sasvim zadovoljni – našalio se Mali. 

Gradonačelnik  je govorio i o kampanji “Go Belgrade” u okviru koje će predstaviti prestonicu kao grad mladih, grad sporta i grad kulture, a za cilj ima da privuče što više mladih turista.