OVO NEMA NI NA FILMU! Godinama je GLUMIO PREDSEDNIKA u seriji, a sada je na korak da POSTANE ŠEF DRŽAVE

Na predsedničkim izborima u Ukrajini 31. marta učestvovaće rekordna 44 kandidata, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Beta

Prema najnovijim anketama, komičar Volodimir Zelenski koji glumi predsednika u popularnoj seriji, u prednosti je u odnosu na predsednika Ukrajine Petra Porošenka i bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Prema istraživanju objavljenom ove nedelje, Zelenski vodi s 21,9 odsto, na drugom mestu je Timošenko s 19,2 odsto podrške birača, a na trećem Porošenko s 14,8 odsto.

Popularnosti Zelenskog doprineo je i njegov status televizijske zvezde i rašireno nezadovoljstvo aktuelnim liderima.

Beta

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenski je više od 20 godina u stendap nastupima imitirao političare i kada je njegovoj produkcionoj kompaniji bio potreban neko ko bi glumio običnog čoveka koji postaje predsednik, Zelenski je bio očigledan izbor.

Svoju ulogu Zelenski je shvatio ozbiljno.

“Korupcija je svuda. Moramo da smanjimo njen uticaj na vladu, na živote ljudi”, rekao je Zelenski u intervjuu Asošiejted presu u kojem je izneo planove da zaustavi egzodus stanovništva većim platama i dovođenjem interneta u mala sela.

Zelenski tvrdi da je njegovo političko neiskustvo prednost u klimi u kojoj glasači gube nadu u bolju budućnost.

On je sebe opisao kao “sveže lice” i dopustio mogućnost da je njegovo učešće u predsedničkoj trci dalo malo “hajpa” ukrajinskoj politici. Zelenski je odbacio navode da ga kontroliše moćan bankar koji je u sukobu sa sadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

U seriji “Sluga naroda” od jeseni 2015. Zelenski glumi Vasila Holoborodka, srednjoškolskog nastavnika koji je iznenada postao predsednik pošto je jedan snimak u kojem kritikuje korupciju postao hit na internetu. Serija je ostvarila veliki uspeh i može se gledati i na Netfliksu.

U seriji ispunjenoj vulgarnim humorom i psovkama, neiskusni predsednik Holoborodko je dobar vođa koji iskreno pokušava da služi narodu. Nije jasno koliko je popularnost komičareve kampanje posledica njegove slave ili kolektivne želje da neko poput njegovog lika postane predsednik usled zamora javnosti političkom elitom.

U stendap nastupima Zelenski često ismeva sadašnjeg predsednika. Njegova britka satira je povećala njegovu popularnost i nervira predsednika koji se, po rečima Zelenskog, žali da nije fer kako ga prikazuje.

Komičarevi rivali pokušavaju da ga ocrne ukazujući na njegove poslovne veze s milijarderom, bankarom Ihorom Kolomojskim koji je napustio zemlju posle sukoba s Porošenkom.