“Ovo nije upozorenje, ovo je pretnja! SREĆNA NOVA GODINA!”

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je sinoć Iranu koji je okrivio za napad na američku ambasadu u susednom Iraku, rekavši da će Teheran platiti veoma visoku cenu za bilo kakvu štetu ili eventualni gubitak nečijeg života.

Vojska
pixabay.com

“Iran će biti smatran potpuno odgovornim za izgubljene živote ili načinjenu štetu na bilo kojem našem objektu. Oni će platiti veoma visoku cenu. Ovo nije upozorenje, ovo je pretnja. Srećna Nova godina”, napisao je Tramp na Tviteru.

Posle današnjeg upada pripadnika iračkih paravojnih formacija i njihovih pristalica u kompleks ambasade SAD u Bagdadu, Tramp je naveo da je zgrada sada bezbedna.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upali su juče u kompleks ambasade SAD u Bagdadu, srušili su glavna vrata i zapalili deo za prijem, dok su amerčki stražari uzvratili suzavcem, posle čega se gust dim uzdizao iznad te oblasti.

U ambasadu su upali demonstranti gnevni što su SAD u nedelju u Iraku i Siriji izvele vazdušne udare na iračku paravojnu jedinicu podržanu od Irana, koju krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen američki vojni snabdevač.

U američkim vazdušnim udarima na pet položaja Brigada Hezbolaha poginulo je najmanje 25 boraca te jedinice koja deluje u okviru Snaga za narodnu mobilizaciju, legalnih iračkih paravojnih formacija. Iran podržava mnoge od tih grupa.

Iran je negirao Trampove optužbe da je na neki način orkestrirao incident i osudio “drskost” te tvrdnje.