OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Istraživanje pokazalo da korona u Italiju NIJE DOŠLA IZ NEMAČKE već iz OVE DRŽAVE

Ugledni svetski medicinski časopis "Science" objavio je članak u kome se tvrdi da je koronavirus stigao u Italiju iz Vuhana u Kini, a ne iz Nemačke kako se na početku mislilo.

Printscreen RTS

Prema tom istraživanju, nemački menadžer za koga je italijanska javnost smatrala da je preneo smrtonosni virus, nije kriv za dramatičan razvoj epidemije na severu Italije.

Međunarodno istraživanje objavljeno u ovom stručnom časopisu vođeno je od strane istraživača Univerziteta iz Arizone koji su uradili rekonstrukciju događaja koji su doveli do toga da virus stigne u Italiju, pa zatim i da se proširi na ceo svet, prenosi RTS.

Istraživanje se bazira na matematičkim modelima i poređenjima sa sekvencama virusa koji su cirkulisali. Da bi došli do takvog rezultata naučnici su radili na kompjuterskim programima koji su simulirali evoluciju virusa i epidemiju.

“To nam je omogućilo da premotamo traku i vidimo kako se manifestovala epidemija, više i više puta, i da kontrolišemo scenarije koji su izašli na površinu u simulacijama u odnosu na modele koje viđamo u stvarnosti”, izjavili su učesnici istraživanja.

Fabricijo Preljasko sa Milanskog Univerziteta izjavio je za agenciju Adkronos da se radi o vrlo interesantnom istraživanju.

“Tačno je da matematički modeli imaju svoje limite ali analiza sekvenci pokazuje da, što se epidemije u Italiji tiče, njihov najveći broj jeste iz Kine. Setimo se da su letovi Milano-Vuhan prevozili na hiljade ljudi. Dakle nešto jeste stiglo iz Nemačke ali u najvećem broju iz Kine”, izjavio je.

Dobar odgovor na slučaj u Bavarskoj

Po istraživanju, slučaj zaposlenog u automobilskoj kompaniji u Bavarskoj, koji je 20. januara stigao avionom iz Šangaja u Kini gde je boravio iz poslovnih razloga donoseći sa sobom i virus – prvi poznati evropski slučaj koronavirusa – tretiran je na optimalan način.

Naime, brz odgovor na njegovu situaciju sprečio je da se virus još više proširi. Radnik je nesvesno doneo virus i njime zarazio 16 kolega na poslu ali je odgovor nemačkih zdravstvenih radnika bio izuzetno brz i sprečio je još gore i veće širenje epidemije.

Autori istraživanja pokazuju kako je ruta Kina-Italija-Amerika dovela do klastera transmisije na istočnoj obali SAD, kasnije u februaru u odnosu na kretanje virusa iz Kine ka Americi.

Istraživanje dakle donosi i novitete u vezi sa epidemijom u Sjedinjenim Američkim Državama. Po prvim analizama jedan kineski državljanin je sleteo u Sijetl iz Vuhana 15. januara i on je bio prvi pacijent u Americi koji je bio zaražen novim koronavirusom i prvi u kome je pronađena mapa genoma Sars-kov-2. Ovaj pacijent je prozvan “WA1”. Tek šest nedelja nakon njega došlo je do novih slučajeva u Vašingtonu.

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Arizoni zajedno sa kolegama iz Belgije, Kanade i Velike Britanije testirao je pretpostavku da je pacijent WA1 bio taj koji je doveo do pojavljivanja klastera prenošenja virusa koji nije bio identifikovan čak šest nedelja.

No, iako genomi iz februara i marta imaju sličnosti sa onima kod pacijenta WA1, za eksperte su ipak dovoljno drugačiji, te smatraju da nije moguće da je WA1 bio uzrok epidemije u toj zemlji.

Kad je bio skok iz Kine u Ameriku

Rezultati istraživanja pokazuju da se skok iz Kine ka Americi dogodio oko 1. februara. Rezultati pokazuju da je izvor epidemije u Americi došao direktno iz Kine i to baš u momentu kada su američke vlasti pooštrile mere i zabranile putovanja na relaciji Amerika – Kina u februaru.

Istraživači takođe ukazuju na to da je na desetine hiljada američkih državljana i ljudi sa regularnom vizom putovalo iz Kine ka Americi i nakon zabrane kretanja.

Po njima, sličan scenario se dogodio i u Evropi.

Istraživanje još jednom podvlači značaj i efikasnost usvojenih mera u Bavarskom slučaju koje bi trebalo da budu uzor za sve buduće odgovore na nove bolesti koje imaju potencijal da postanu  međunarodne pandemije.

Za Filipa Lemeja sa Univerziteta u Lovanio u Belgiji ovo istraživanje potvrđuje da masovni testovi i brza identifikacija slučajeva jesu najbitnije oružje protiv pretnji virusima.