Ovo su NAJNESTABILNIJE DRŽAVE SVETA I NAJVEĆE PRETNJE MIRU: Pogledajte gde je Srbija

Karta sveta
Wikipedia.org

U 2016. godini postoji mnogo faktora koji prete svetskoj stabilnosti i miru, a istraživanje "Fragile State Index-a" (FSI) pokazalo je koje države predstavljaju najveću opasnost.

 

Najnestabilnije države sveta su Južni Sudan, Somalija, Kongo, Čad, Jemen, Sirija i Avganistan, koje i najviše prete da ugroze svetku stabilnost, ističe FSI, dok je s druge strane najstabilnije u zemljama Skandinavije, pre svega u Finskoj. Štaviše, Finska je jedina zemlja na listi koja se nalazi u kategoriji “veoma stabilne”, dok se sledećoj “stabilne” nalazi 14 država.

Srbija u zlatnoj sredini

Što se Srbije tiče, ona je u sredini liste i zauzima 92. poziciju. Sastavljanje liste zavisilo je od mnogo faktora, kao što su izbeglička politika, ekonomsko stanje, bezbednost, poštovanje ljudskih prava i sloboda,sloboda štampe, državni legitimet, položaj žena i demografija.

Srbija je nabolju ocenu dobila u kategorijama “ekonomska nejednakost” i “humanost”, dok je najlošije ocenjena u kategoriji “bezbednost”.

Ukupan indeks Srbije je 73,8.

Sudan na dnu lestvice

Primera radi, najlošije ocenjeni Južni Sudan ima indeks 114,5 dok najbolje rangirana Finska ima indeks 17,8. Dakle, što manji indeks, to bolja pozicija. Od susednih zemalja od Srbije su bolje rangirane Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska, dok je lošije rangirana jedino Bosna i Hercegovina.

Najveći sunovrat u poslednjoj dekadi doživele su Libija i Sirija, dok je “procvat zabeležen na Kubi i Dominikani”, navodi se u izveštaju FSI.