OVO SU NAJVEĆE ISPIČUTURE SVETA: Šta mislite, ko na BALKANU najčešće poteže za čašicom?

Pijanstvo
Pixabay.com

Ne, Srbi nisu pobedili...

 

Jedna međunarodna organizacija sprovela je istraživanje o konzumiranju alkohola. Ako se u obzir uzmu samo osobe koje su u anketi rekle da piju alkohol, onda je na prvom mestu liste Južna Koreja, gde muškarci piju u proseku 78 grama alkohola dnevno – skoro dva puta više nego ostali muškarci na svetu.

Ipak, ukoliko bi se analizirala konzumacija alkohola po glavi stanovnika, a na osnovu podataka o uvozu, izvozu i prodaji alkohola, priča je sasvim drugačija i Južna Koreja (na listi od 196 zemalja) zauzima “tek” 35. mesto.

Tako se na prvo mesto popela Belorusija u kojoj godišnje jedan stanovnik popije, u proseku, 17,3 litara alkohola. Da to uporedimo sa pomenutom Južnom Korejom – Belorusi piju skoro duplo više, pošto jedan Južnokorejac popije 9,3 litara alkohola godišnje. Amerikanac prosečno popije blizu 9 litara alkohola godišnje, dok stanovnici pretežno muslimanskih zemalja na Bliskom istoku skoro uopšte ne piju alkohol.

Sudeći po ovoj anketi i statistici, Zapadna Evropa najviše pije vino (Portugal i Francuska, najpre) i pivo (Austrija i Nemačka, naravno), dok Istočna Evropa preferira žestoka pića.

Što se tiče situacije na Balkanu, za kriglom, čašom i čašicom najviše potežu Hrvati! Oni su na četvrtom mestu na svetu, pošto jedan Hrvat godišnje popije 12,19 litara alkohola!

Slovenija se nalazi na 19. mestu, sa popijenih 10,61 litara alkohola po stanovniku, dok smo mi na 32. mestu jer Srbin u proseku popije 9,56 litara kojekakvog alkohola godišnje.

Albanija je zauzela 85. mesto, Bosna i Hercegovina je 91. na listi, a Makedonija je zauzela daleko 142. mesto, prenosi “The Daily Wiz”.loading...