Ovo su razlike između ljudi sa zapada i onih koji su živeli u komunizmu

Berlinski zid
Wikipedia

Na primeru Istočne i Zapadne Nemačke možemo uočiti neke od razlika koje još uvek postoje među stanovnicima koji su živeli pod komunizmom, odnosno onih iz zapadne Evrope.

Profesori sa univerziteta Marburg i Bilefeld sproveli su uz pomoć Evropske centralne banke istraživanje kojim su uporedili ličnosti 15.000 zapadnih i istočnih Nemaca. Sve kako bi proverili na koji način je na građane DDR-a uticao život u zemlji u kojoj su ih tokom nekoliko decenija nadzirale državne službe.

Pet godina, od 2005. do 2010, Nemci koji su do 1989. živeli na istoku, odnosno zapadu podeljene zemlje, ispunjavali su upitnike u kojima su profesori ispitivali osobine njihovih ličnosti. Ispostavilo se da su bivši istočni Nemci izrazito savesniji u odnosu na zapadne sunarodnike, ali i da su istodvreme mnogo uplašeniji, manje skloni novitetima, kao da manje veruju da su u stanju kontrolisati svoje živote.

Autori studije potom su krenuli da objašnjavaju šta je to tačno uticalo na takvo psihološko oblikovanje istočnjaka u njihovim svakodnevnim životima. Ispostavilo se da su savesniji od Nemaca za zapada ispali su zato što su se stalno morali pametno organizovati u uslovima nestašica svega i svačega, čak i namirnica poput voća.

“Mnogi su morali da slede smernice i pravila bez prava da postavljaju ikakva pitanja”, navodi studija. Kreativnost, individualnost i sklonost novinama, stanovnicima DDR-a je uništila stalna pretnja saslušanjima, praćenjima, u najgorem slučaju i zatvorom. Morali su da se trude da što manje privlače pažnju na sebe.

Konačno, Štazi je imao običaj da građane DDR-a nadgleda i preko prijatelja, čak i rodbine pojedinaca, što je dovelo do dubokog nepoverenja građana jednih prema drugima. Posledica toga je da su istočni Nemci i danas skloniji zabrinutosti, strahovima, pa čak i emocionalnoj nestabilnosti od zapadnih Nemaca. Preciznije, mnogo su neurotičniji.

Postoji, međutim, i nešto drugačije tumačenje uočenih razlika. Tako je s berlinskog Slobodnog univerziteta došlo tumačenje po kojem činjenica da razlike opstaju čak i 27 godina nakon ujedinjenja Nemačke, ukazuje na to da je reč o posledici života nakon ujedinjenja. Odnosno da istočni Nemci danas trpe posledice toga što su njihovi krajevi, s obrazovanjem, ekonomijom, uopšte kvalitetom života i danas daleko iza razvijenih krajeva u zapadnoj Nemačkoj.