Ovo su USLOVI HRVATSKE za ulazak Srbije u EU

Hrvatska Srbija
zdiviv/freedigitalphotos.net/Kolaž

Hrvatska insistira na stavu da promena zakona o ratnim zločinima, te državno-sporazumna prava za hrvatsku manjinu budu uslovi za zaključenje pristupnih pregovora sa Srbijom, poručuje šef hrvatske diplomatije Miro Kovač.

 

“Kao što je Beograd, pod pritiskom EU, počeo da odnose sa Prištinom usmerava u dobrosusedske, mora promeniti zakon o ratnim zločinima, kao i da državno-sporazumno reguliše prava hrvatske manjine. Želimo da te tačke budu uslovi u pregovorima, kao i da moraju biti primenjene tokom pregovora”, rekao je Kovač u intervjuu austrijskoj agenciji APA.

“U suprotnom, pregovori neće biti zaključeni”, uveren je Kovač.

On je podsetio da je Srbija zbog, pre svega od Nemačke i Velike Britanije, traženog dijaloga sa Prištinom dve godine čekala na početak pristupnih pregovora i istakao da se Beograd zbog toga nikome nije žalio.

“Zagreb sada traži ukidanje jednog zakona koji sudovima u Srbiji omogućava suđenje za ratne zločine počinjene na prostoru cele bivše Jugoslavije. To nije u skladu sa duhom pomirenja i dobrosusedske saradnje”, istakao je on.

Kovač je istakao da Hrvatska želi sa Srbijom da ima partnerstvo, kao što postoji između Nemačke i Francuske.

“Partnerstvo ne znači da Srbija sebe predstavlja kao sudiju za čitav prostor bivše Jugoslavije i time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo i Hrvatska očekuje da taj zakon bude promenjen”, naglasio je on.

Stanje u konfliktu sa Slovenijom oko granice na moru Kovač vidi relaksiranije, prenosi APA.

Prema njegovim rečima, Hrvatska teži ka bilateralnom rešenju na osnovu međunarodnog prava.

“Možda možemo da prihvatimo posredovanje, zašto da ne”, konstatovao je on.

Hrvatska, kako je rekao, ne želi da žuri sa pristupanjem evrozoni.

“Trebalo bi prvo da osnažimo našu konkurentnost. Kada budemo dovoljno konkurentno moći ćemo da razmišljamo o članstvu u evrozoni”, poručio je Kovač.