Izabrani predsednik Aleksandar Vučić preuzeće dužnost kada aktuelnom šefu države Tomislavu Nikoliću istekne mandat 31. maja. Sledi izbor predsednika Vlade, a analitičari veruju da su i na ministarskim funkcijama moguće promene.

 

– Bezbroj je problema koje moramo da rešimo u naredna dva meseca, ja sam predsednik Vlade naredna dva meseca – rekao je Aleksandar Vučić, izabrani predsednik Srbije.

Za nešto manje od dva meseca, aktuelnom predsedniku ističe petogodišnji mandat.

Prema najavama, Aleksandar Vučić će početkom juna polagati zakletvu pred poslanicima, ministrima i zvanicama. Od tada se broji novih pet godina za novog predsednika. Ali, nijedan propis ne određuje rok za polaganje zakletve.

Prema propisanim dužnostima predsednika, stavovi su oprečni. Za jedne – ličnost čije su ime građani zaokružili da vodi državu, trebalo bi da ima značajnija ovlašćenja. Za druge, ona su primerena srpskom političkom sistemu.

– Predsednik je predstavnik države i oličava jedinstvo svih građana, ali on ima značajna ovlašćenja kao što je suspenzivni veto ili određena kadrovska ovlašćenja ili kada je u pitanju pravo da raspusti Narodnu skupštinu ili da imenuje mandatara – rekao je prof. Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Komandant je Vojske, ali mu nedostaje, dodaje Orlović, opipljiva izvršna vlast. Od odgovora na jedno pitanje, kaže, zavisi buduća raspodela moći.

– Da li će zadržati funkciju predsednika stranke, u tom slučaju on bi imao operativni aparat da vrši tu funkciju. Bez političke stranke nastavilo bi se sa formiranjem ustavnog običaja – objasnio je Orlović.

Pre stupanja na dužnost predsednika Republike, izvesna je ostavka na mesto predsednika Vlade, koju usvaja Skupština. Od tada teče 30 dana za izbor novog mandatara. Do tada, većina će većati ko nasleđuje Vučića u Nemanjinoj 11. Moguća je, veruju analitičari, i neznatna rekonstrukcija kabineta.

– Te promene mogu možda da budu u manjem broju resora ili eventualno da budu dopunjene neke korekcije ako Aleksandar Vučić proceni da su mu koalicioni partneri pomogli u kampanji, pa odluči da podigne kvotu ministara za njegove koalicione partnere – izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Andrićev venac broj jedan decenijama je sinonim za šefa države. U Novom dvoru bilo je i Izvršno veće, Skupština Srbije. Početkom prošlog veka Muzej kneza Pavla. I ubuduće bi vrata mogao da otvara samo za posetioce Muzeja. Aleksandar Vučić najavio je da bi petogodišnji mandat proveo u Palati Srbija.

Sedište predsednika je u Beogradu kaže Zakon. Na kojoj adresi reći će Vlada, u dogovoru sa predsednikom.