OŽALOŠĆENA MAJKA TUŽI FEJSBUK: Poznata kompanija joj NE DOZVOLJAVA DA SAZNA zašto joj je ćerka umrla!

fejsbuk
dnevno.rs/kolaž

Iako samo želi da sazna razlog misteriozne smrti svoje kćeri, kompanija majci ne dozvoljava pristup, pravdajući se da ne može da dozvoli narušavanje privatnosti!

 

Nastojeći da razume zašto joj je ćerka umrla tako mlada, jedna majka iz Berlina tuži Fejsbuk kako bi mogla da pristupi na profil devojčice, jer je ova kompanija već dva puta odbila da joj dozvoli da vidi ćerkine poruke.

 

Kada je 15-godišnjakinja umrla pod misterioznim okolnostima, njena majka je tražila da dobije pristup njenom Fejsbuk nalogu, kako bi mogla da razume šta se desilo. Američka kompanija je to odbila, te je majka odlučila da pokrene tužbu.

Presuda je bila u njenu korist, ali je posle žalbe, sud presudio u korist kompanije. Majka se odlučila da ponovo tuži.

Sadašnje suđenje je rezultat prihvatanja žalbe tog giganta, na presudu da Fejsbuk mora dozvoliti majci pristup profilu, jer je njena ćerka bila maloletna u vreme smrti.

Sudija je izjavio da analogna i digitalna imovina jednog maloletnika moraju da budu tretirane na isti način, kako bi se izbegla situacija u kojoj se “pisma i dnevnici nasleđuju nezavisno od njihovog sadržaja, ali ne mejlovi i privatne poruke sa fejsbuka”.

On je dodao da omogućavanje roditeljima da pristupe profilu preminulog deteta ne predstavlja kršenje ličnih prava maloletnika, kao i da se roditelji podstiču da nadziru svoju maloletnu decu.

Međutim, “Fejsbuk” se žalio na odluku, tvrdeći da će korisnici koji su imali interakciju sa preminulim smatrati da je njihovo pravo na privatnost narušeno ako neko, osim korisnika kojem su namenjene, pročita njihove poruke.

Fejsbuk trenutno nudi tri opcije za rešavanje slučajeva smrti korisnika: potpuno brisanje računa (ako je smrt korisnika potvrđena od najmanje tri odrasle osobe); “sećanje” (koja menja informacije profila i omogućava korisnicima da ostavljaju “in memoriam” poruke, ali trajno blokira da se bilo ko uloguje na progil pokojnika); i “legacy contact” (slično kao izvršilac testamenta, ali maloletnici ne mogu da izaberu ovu opciju).

Nijedna od opcija koje je iznela kompanija ne dozvoljava majci da dobije pristup informacijama koje se nalaze na nalogu njene pokojne maloletne ćerke. Međutim, saglasnost Fejsbuka sa zahtevima NSA, CIA i Ef-Bi-Aj za pristup privatnim podacima u slučajevima kriminalnog ponašanja i terorizma ukazuju na dvostruke standarde u vezi sa zahtevom majke.

Kako navodi “Sputnik”, nemački zakon o privatnosti ide na ruku medijskog giganta, tako da će sud verovatno presuditi u njegovu korist.