Predstojeće obeležavanje gradske slave Spasovdan biće prilika da se Beograd podsetiti na svoju slavnu prošlost umetničkim slikama Nebojše Đuranovića, koja se od 3. juna nalaze na 127 bilborda u gradu. Spasovdan se ove godine obeležava 6. juna, a slike će krasiti naš grad i za Vidovdan.

– Namera nam je da podsetimo mlađe generacije, naše građane, a i strane turiste na bogatu srednjovekovnu istoriju Srbije, kojom treba da se ponosimo. Tradicionalno će se najpre održati liturgija, a potom i litija ulicama grada. Spasovdan se u Beogradu obeležava od 1403. i ne znam da li imamo dužu tradiciju od te. Uveo ga je Despot Stefan Lazarević, kojem ćemo se dostojno odužiti naredne godine, a spomenik njemu u čast naći će se na uglu bulevara koji nosi njegovo ime i Palmotićeve – rekao je Goran Vesić.

Vesić je u izjavi za „Novosti” naveo da se akcija zove „Slava Beogradu, slava Srbiji”.

– Na ovaj način slavimo našu slavnu prošlost, ali i Beograd i Srbiju. Zahvalan sam akademskom slikaru Nebojši Đuranoviću koji je gradu besplatno ustupio svoje slike, kao i kompaniji „Alma Kvatro” koja nam je ustupila bilborde. Svi zajedno učinili smo sjajnu stvar za Beograd – zaključio je Vesić.loading...