OŽIVELA SRPSKA SREDNJOVEKOVNA ISTORIJA: Na ulicama Beograda osvanuli neverovatni BILBORDI (FOTO GALERIJA)

Na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, a povodom gradske slave Spasovdana i Vidovdana, od 3. juna do 3. jula će na 127 bilborda u Beogradu biti postavljene slike sa motivima iz srednjovekovne istorije Srbije.

Beoinfo

Predstojeće obeležavanje gradske slave Spasovdan biće prilika da se Beograd podsetiti na svoju slavnu prošlost umetničkim slikama Nebojše Đuranovića, koja se od 3. juna nalaze na 127 bilborda u gradu. Spasovdan se ove godine obeležava 6. juna, a slike će krasiti naš grad i za Vidovdan.

– Namera nam je da podsetimo mlađe generacije, naše građane, a i strane turiste na bogatu srednjovekovnu istoriju Srbije, kojom treba da se ponosimo. Tradicionalno će se najpre održati liturgija, a potom i litija ulicama grada. Spasovdan se u Beogradu obeležava od 1403. i ne znam da li imamo dužu tradiciju od te. Uveo ga je Despot Stefan Lazarević, kojem ćemo se dostojno odužiti naredne godine, a spomenik njemu u čast naći će se na uglu bulevara koji nosi njegovo ime i Palmotićeve – rekao je Goran Vesić.

Vesić je u izjavi za „Novosti” naveo da se akcija zove „Slava Beogradu, slava Srbiji”.

– Na ovaj način slavimo našu slavnu prošlost, ali i Beograd i Srbiju. Zahvalan sam akademskom slikaru Nebojši Đuranoviću koji je gradu besplatno ustupio svoje slike, kao i kompaniji „Alma Kvatro” koja nam je ustupila bilborde. Svi zajedno učinili smo sjajnu stvar za Beograd – zaključio je Vesić.