PA ZAR OPET? Kon siguran da ćemo imati DRUGI TALAS KORONE, otkrio i KADA TAČNO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas.

printscreen/youtube.com/NM Novi magazin

“Posmatrano na našoj teritoriji sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa, sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zime sledeće godine”, rekao je Kon.

Razume da su se nakon opuštanja mera ljudi opustili, ali i upozorava na posledice.

“Ljudima je dozlogrdilo i to je potpuno jasno. Da se vratimo u život moramo. Bilo bi jako loše da se ponovo jave obolevanja i ubrzanja prenošenja. Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru”, istakao je Kon.

“Kada imate situaciju da nemate rešenje za čuvanje dece, onda je neminovno da obezbedite uslove za čuvanje dece. Mi smo imali razrešenje kada bi oba roditelje ili samohrani morali da idu u bolnicu, sada nećemo imati takvu situaciju, sada ćemo imati situaciju da roditelj mora da ide na posao i odvede dete u vrtić. Društvo mora da nađe rešenje i protiv stava struke. Ne možemo večito da budemo zatvoreni, deca moraju da idu u školu. Mi ne možemo da se mešamo u organizaciju u okviru Minstarstva prosvete, ne možemo da preporučujemo da škola radi u vreme kada nikada ne radi. Ja sam svoje mišljenje davno izrazio, ali moramo da prihvatimo situaciju kakva jeste. Ohrabrujuće je da deca nemaju teške oblike kada se zaraze. Sigurno da postoje poruke koje se tumače kao kontradiktorne. Odluke koje se donose, i saopštavanje, ipak, dobro su promišljene. Ono što donosi nemir jeste da se mere menjaju u samom hodu, što nije doboro prihvačeno u javnosti. Kada se objašnjvalo zašto je tako onda je dolazilo do razumevanja”, rekao je Kon.

Mi sada idemo u oporavak. Neophodno je da se krene u život da ne bi posle toga ako previše dugo traje potpuna zatvorenost i izolacija, kada svi masovno izađu tek onda bi krenulo kršenje obaveza vanrednog stanja, dodao je on.

Na pitanje da li je dobro da se jedan deo dece zarazi tokom leta, kaže da bez kolektivnog imuniteta nema prestajanje epidemije.

“Da li će kolektivni imunitet da se stekne prirodno prokužavanjem ili vakcinacijom, to je dobro poznato u medicini. Za decu sigurno neće biti vakcinacije jer je ova bolest izuzetno blaga za njih. Podigla se ta tema bez ikakve potrebe, deca moraju da se prokuže. Do prokužavanja bi u svakom slučaju došlo, samo se ubrzava u školi”, objasnio je Kon.

Najavio je da se tokom leta planira testiranje velikog uzorka populacije. Kaže da nije verovatno da će ostati karantin za ljude koji dolaze iz inostranstva.

“Ko će doći u našu zemju ako mora prvo da provede 14 dana u karantinu.”

Što se podataka broja smrtnosti tiče, kaže da je dobro prošla Hrvatska, BiH i Crna Gora, a još postoji prostora za drugačije podatke, kako je objasnio, kao što su u Kini kasnije dodavani oni su preminuli od kovida19 a u tom trenutku nisu tako registrovani.