Pacijent osam meseci imao koronu: Bolest se povukla posle ovog poteza lekara

Lekari u Velsu isprobali su gotovo sve raspoložive lekove ne bi li pacijenta koji je osam meseci bolovao od kovida 19 napokon izlečili. No, pravi uspeh su doživeli tek nakon što su pacijentu dali - vakcinu.

printscreen/youtube.com/CGTN

Kako piše Daily Mail, Ijan Lester, koji ima retki genetski poremećaj imunodeficijencije, zarazio se korona virusom u decembru 2020. godine, pre negoo što je vakcina postala široko dostupna. Tokom sledećih sedam i po meseci, Lester je konstantno bio pozitivan na korona virus, a uz to je patio od stezanja u prsima, glavobolje i ekstremnog umora.

U trenutku kad su u Velikoj Britaniji počeli sa vakcinacijom protiv kovida 19, Lester nije mogao da je primi, jer je i dalje bio pozitivan na korona virus.

No, naučnici sa Univerziteta Kardif odlučili su se na neobičan pokušaj. Daće mu dve doze Fajzerove vakcine protiv kovida 19 i nadati se da će ono delovati poput terapije i pomoći njegovom imunološkom sistemu da se odbrani od virusa.

Rezultati su pokazali da je 14 dana nakon što je primio prve doze, nivo virusa u telu pala za 64 puta. Lester je proglašen izlečenim u avgustu 2021. godine, 72 dana nakon što je primio prve doze vakcine.

Naučnici su objavili njegov slučaj u studiji u “Journal of Clinical Immunology”, za koju se veruje da je prvi zvanični slučaj u kom je za lečenje kovida 19 upotrebljena vakcina. Naime, vakcine protiv kovida 19 obično se koriste kako bi zaštitili osobe od oboljenja i razvijanja teškog oblika bolesti.

Rezultati sugerišu da bi se vakcine mogle koristiti i za pomoć imunološkom sistemu kod osoba koje imaju problem s imunitetom i boluju od uporne infekcije.

No, naučnici ističu i kako je potrebno dodatno testirati vakcinu kao tretman za lečenje kod pacijenata koji boluju od dugotrajne infekcije.