PAKAO NA ZEMLJI: Zove se DOLINA SMRTI, a kada čujete zašto – SVE ĆE VAM BITI JASNO (FOTO)

Nacionalna meteorološka služba SAD izmerila je u juče u 15.41 časova po lokalnom vremenu neverovatnih 54,4 stepena Celzijusa u svojoj automatizovanoj stanici Furnas Krik u kalifornijskoj Dolini smrti.

sunce
pixabay

Temperatura od 54,4 stepeni, ako se potvrdi da je tačno i pouzdano izmerena, mogla bi da bude najviša ikada izmerena na planeti.

Merenje se smatra preliminarnim i nije još zvanično potvrđeno. Ukoliko bude, to će biti najviša temperatura zvanično potvrđena još od jula 1913. godine, takođe u Dolini smrti“, navodi američka Nacionalna meteorološka služba.


Rekordna temperatura u Dolini smrti, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), iznosi 56,7 stepeni Celzijusa i izmerena je 10. jula 1913. godine na Grinlend ranču. To merenje je i dalje najtoplije ikada izmereno na površini Zemlje.

Taj status je steklo nakon što je istraga SMO iz 2013. godine pokazala da izmerenih 58 stepeni u Libiji septembra 1922. godine ne može da se uzme kao pouzdano merenje.

Komitet je odbacio očitavanje u Libiji kao pouzdano zbog verovatne ljudske greške, tipa termometra koji je korišćen i činjenice da se ne poklapa sa uobičajenim temperaturama u tom regionu u to doba godine.

Kristofer Bart, međutim, koji je pokrenuo istragu u libijski rekord, takođe je doveo u pitanje i merenje iz Doline smrti 1913. godine, navodeći da je takvo očitavanje „suštinski nemoguće iz meteorološke perspektive“.

Stručnjaci veruju da najnovije ekstremna merenje bi vremenom moglo da bude potvrđeno kao najviša temperatura pouzdano izmerena.