PAKLENE ULICE: Haos iz Beograda širi se dalje – taksisti najavljuju blokade i u OVIM GRADOVIMA

Beogradski taksisti štrajkovali su četvrti dan zaredom. Protest su završili okupljanjem ispred Vlade Srbije, formiranjem kolone duž Nemanjine ulice.

Beta

Oko 14 časova ponovo je bio blokiran širi centar Beograda – od Slavije do Savskog trga, deo oko Trga Nikole Pašića, Takovska, Kneza Miloša, deo Bulevara kralja Aleksandra, potez ka Terazijskom tunelu…

Kako su taksisti najavili, protest će biti nastavljen i sutra u istom terminu od 13 do 15 časova, a protestne vožnje krenuće, kao i do sada, sa četiri lokacija – Obrenovački put (Čukarica), Blok 70 (Novi Beograd), bivša hala “Pionir” (Palilula) i Kumodraška ulica (Voždovac).

Kao i prethodna tri dana, i danas su taksisti započeli protest okupljanjem u 12 časova na te četiri lokacije.

Protest neće biti organizovan tokom vikenda, kako su ranije najavili, a nastaviće se od ponedeljka, iako je za tada zakazana poseta turskog predsednika Redžepa Erdogana.

Predsednik Udruženja taksista Aleksandar Bijelić kazao je da će se videti kakav će režim i satnica protesta u ponedeljak biti, kao i da li će se menjati trasa protestne vožnje.

Najavljeno je i da će se protesti taksista od ponedeljka održavati i u Nišu i Novom Sadu.

Taksisti protestuju zbog, kako kažu, selektivnog sprovodjenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ranije danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je Vlada Srbije otvorena za razgovor sa predstavnicima taksi udruženja kako bi se problem što pre rešio i kako gradjani Beograda ne bi trpeli zbog svakodnevnih blokada centralnih ulica.

– Predsednica Vlade Ana Brnabić juče je sasvim jasno rekla da je prioritet, u ovom slučaju, interes Beogradjanki i Beogradjana i da je Vlada uvek otvorena za dijalog. Takodje, ukazali smo i na, rekao bih, neargumentovane kritike u vezi sa zakonom koji reguliše registraciju udruženja, imajući u vidu da je prethodnih dana izvršena jedna teza koja ne stoji u zakonu – rekao je Ružić.

On je podsetio da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije zaduženo za registrovanje udruženja, već da to od 2011. godine radi Agencija za privredne registre, dodajući da Ministarstvo samo u drugom stepenu može da vrši inspekcijski nadzor u delu upisa u Registar udruženja, ali ne u delu obavljanja delatnosti.