PAKLENI DANI: Tropski toplo, na snazi crveni i narandžasti meteo-alarm, ALI EVO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE

U Srbiji sunčano i veoma toplo. Najniža temperatura od 18 do 24 stepena, a najviša od 35 do 39 stepeni. Na snazi crveni i narandžasti meteo-alarm.

Pixabay.com

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji od danas do četvrtka biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni. Samo će u četvrtak na severu zemlje biti promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena.

Na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i jugoistočne Srbije na snazi je crveni meteo alarm. To znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

U ostalim delovima Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm. To znači da je vreme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete lekara i nadležnih državnih službi.

Danas u Srbiji sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće slab i umeren vetar, južni i jugoistočni, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju u pojačanju. Najniža temperatura od 18 do 24, a najviša od 35 do 39 stepeni.

U Beogradu će danas i sutra biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 36 do 38 stepeni.

Slično vreme očekuje nas i u sredu. Pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće vetar slab i umeren, u košavskom području povremeno jak, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 18 do 26, a najviša od 35 do 39 stepeni.

Rashlađenje na bazenu

Međutim, uveče u sredu na zapadu i severozapadu Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su pljuskovi i grmljavina, a vetar će biti u skretanju na severozapadni pravac.

U četvrtak na severu i zapadu Srbije očekuje se pad temperature, a u ostalim krajevima i dalje će biti veoma toplo. Uz promenljivu oblačnost smenjivaće se sunčani intervali i pojava pljuskova sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, najpre severni i severozapadni, a u posle podne i uveče u skretanju na istočni i južni pravac. Najniža temperatura od 18 do 24, a najviša od 30 na severozapadu do 37 stepeni na jugu i jugoistoku.

Pad temperature za nekoliko stepeni tek u petak. Biće promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab do umeren, u zoni pljuskova i jak, iz različitih smerova. Najniža temperatura od 17 do 21, a najviša od 28 do 32 stepena.

Od 17. do 21. jula mali predah uz promenljivo oblačno i svežije sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno i sa obilnim padavinama.