“PAKLENI” TALAS HARA EVROPOM: U Francuskoj zbog vrućine UGAŠENE DVE NUKLEARKE

Dve nuklearne elektrane na istoku Francuske privremeno su obustavile rad zbog visoke temperature i toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju, saopštila je francuska elektrodustribucija (EDF).

Nuklearna elektrana
Pixabay.com

Nuklearna centrala u Enu, u blizini granice sa Švajcarskom, obustavila je rad juče posle podne zbog visoke temperature reke Rone.

Druga centrala, u Fesenhajmu na granici s Nemačkom i Švajcarskom, smanjila je proizvodnju i radi s jednim od dva reaktora.

VRELINA HARA EVROPOM: Vanredno u Italiji, Španiji i Francuskoj, u Berlinu NAJTOPLIJA NOĆ u ovom veku

Elektrodustribucija nije isključila mogućnost dodatnog smanjenja proizvodnje struje zbog vrućine, dodajući da to ne bi trebalo da ugrozi domaćinstva jer je u pitanju letnji period kada se manje koristi električna energija.

Velike vrućine u Evropi pogodile su najviše Španiju i Potugal, gde su vlasti na oprezu zbog mogućnosti izbijanja šumskih požara. “Pakleni” talas iz Severne Afrike prouzrokovao je na Pirinejskom poluostrvu najveći toplotni udar još od 2003. godine

Zbog talasa vrućine u Francuskoj izdata su upozorenja širom istoka i juga te zemlje. Očekuje se da će tokom cele nedelje temperature biti iznad 30 stepeni, a u pojedinim oblastima na istoku i jugu najavljeno je da će biti 40 stepeni.