PALI U RUKE TRGOVACA LJUDIMA?U Evropi nestalo 10.000 izbegle sirijske dece!

Izbeglice
Beta

Najmanje 10.000 izbegle dece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što su stigli u Evropu, saopštila je evropska policijska agencija Evropol, prenosi "B92", a pišu agencije.

 

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima, preneo je britanski “Gardijan”.

STRAVIČAN POŽAR U MOSKVI: Nastradalo 11 radnika imigranata

Šef Evropola Brajan Donald je za “Obzerver” rekao da su na hiljade ranjivih maloletnih izbeglice nestale nakon što su ih registrovale državne vlasti.

Samo u Italiji je nestalo 5.000 dece, dok se u Švedskoj 1.000 dece vodi kao nestalo, istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana sveevropska “kriminalna infrastruktura” sada usmerila pažnju na izbeglice.

“Nije preterano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 dece. Neće svi oni biti iskorišćeni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali mi ne znamo gde su oni, šta rade i sa kime su”, istakao je šef Evropola.

Oluja napunila gradski budžet: U Vašingtonu kazne vozačima od 1,3 miliona jer nisu pomerili kola

Prema procenama humanitarne organizacije “Sejv d čildren”, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 dece bez pratnje roditelja.

Evropol, koji ima više od 900 obaveštajnih analitičara i policijskih službenika, veruje da su maloletnici činili 27 odsto od oko milion izbeglica, koliko ih je tokom 2015. stiglo u EU.