PALME, SMRDIBUBE I TROPSKE TEMPERATURE: Zašto Srbija sve više liči na Afričke zemlje?

Poslednjih godina smo svedoci promene klime u Srbiji koja se polako menja od kontinentalne do submediteranske.

Beograd
Pixabay.com

JKP “Zelenilo-Beograd” je pre nekoliko dana na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme.

Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina.

Sa druge strane, biolozi konstantno viđaju razne vrste biljaka i životinja koje su migrirale iz toplijih krajeva.

Pre nekoliko dana, kuću u Rumi napale su posebne vrste smrdibuba koje su stigle kod nas čak iz daleke Etiopije. Ova vrsta smrdibuba je viđena kod nas prvi put pre desetak godina, kada su kod nas počela topla i suva leta a blage zime.

Poslednjih godina smo svakako svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj, prema saopštenju JKP Zelenilo Beograd. Zime su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Šta se zapravo dešava sa klimom u Srbiji objasnio je klimatolog Vladan Ducić.

Porast temperature je evidentan na globalnom nivou od 1987. do 2015. godine. Globalna temperatura je porasla za osam stepeni od sredine osamdesetih. Klima se svakako sporo menja, tako da ovo još nije ništa alarmantno. Moraju godine i godine da prođu kako bi se utvrdile potencijalne opasnosti porasta temperature.  Temperatura u zemlji  jeste porasla ali nije još ništa drastično  da bi došlo do potpune promene ekosistema. Vrste svakako polako migriraju, i to je prirodan proces –  kaže Ducić.

Biolog iz Udruženja Habi Prot, Bojana Nadaždin, koja radni vek provodi u istraživanju insekata u Srbiji, kaže da viđa vrste insekata koje je ranije imala priliku da vidi samo na Mediteranu.

Promena u klimi je svakako uzrokovala da neke vrste insekata migriraju iz toplijih krajeva kod nas, jer im prija toplija klima. Vrste leptira koje smo do sada viđali samo na Mediteranu, na primer u Crnoj Gori, sada viđamo i u Srbiji.  Mediteranska smrdibuba poreklom iz Etiopije je stigla u našu zemlju pre nekoliko godina. Osolike muve takođe–  kaže Bojana.