PANIKA NA JUGU SRBIJE: ROSU ulazi na sever Kosova, spremaju se da INTERVENIŠU?

Specijalne jedinice Kosova su krenule prema severu Kosmeta.

YouTube Printscreen

Ta akcija je preduzeta nakon što je srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjeno da prisustvuje proslavi na Gazimestanu povodom Vidovdana.

Ovo je za portal “Gazeta ekspres” potvrdio i Jetlir Ziberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

Zamenik komandanta policije za severni region Besim Hoti, međutim, demantovao je spekulacije da je zabrana Vulinu razlog za “pojačanu borbenu gotovost”.

Hoti je kazao da policija prati “kolonu vozila koja je došla iz Srbije za Vidovdansku gozbu u Gračanici i Gazimestanu” i da je razlog tome bezbednost.

To je odluka vlade, a policija je mora sprovesti – dodao je Hoti, prenosi “Blic”.

Prištinski portal “Bota sot” navodi da je oko 50 pripadnika kosovskih specijalnih policijskih snaga stacionirano u bazi specijalne jedinice “Belveder” u Mitrovici, gde čekaju naređenje da intervenišu u slučaju potrebe.

Pojedini zvaničnici prištinske vlade govore i o potencijalnom pokušaju ulaska na Kosovo bez dozvole.

Za svaku provokaciju koja se desi, posledice će snositi Beograd, jer ih on izaziva. Međunarodni partneri su obavešteni o svakoj od naših akcija. Pored zavera koje se redovno stvaraju, vrlo je jasno da ilegalni ulazak bilo koga na teritoriju Kosova podrazumeva sprovođenje zakona od strane kosovske policije – napisao je na Fejsbuku Jetlir Ziberaj, savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

Povodom Vidovdana više događaja organizovano je u Gračanici, gde se održava centralna manifestacija. Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a parastos se na Gazimestanu služen je u 13 časova.

U isto vreme u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i ministar prosvete Mladen Šarčević prisustvuju Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta, nakon čega će uručiti 40 laptopova i pet tableta Univerzitetu.