PANIKA U BRITANIJI! Hteli su BREGZIT, ali sada ne znaju šta da rade sa građanima koji TRAŽE OVO

Broj britanskih državljana koji podnose zahtev za državljanstvo drugih članica EU naglo je porastao od referenduma o Bregzitu, pokazuju podaci do kojih je došao Bi-Bi-Si (BBC).

bregzit
Pixabay.com

U 2017. godini 12.994 Britanca su dobila državljanstvo neke od 17 zemalja EU od kojih je BBC dobio podatke, dok ih je u 2016. godini bilo 5.025, a 2015. godine 1.800.

Zemlja čije su državljanstvo Britanci najčešće dobijali je Nemačka, gde je zabeležen skok sa 594 takva slučaja u 2015. godini, na 7.493 prošle godine, navodi BBC.

Skok je primetan u brojnim zemljama Unije, a posle nemačkog, Britanci najviše uzimaju francusko državljanstvo, koje ih je prošle godine dobilo 1.518, a zatim belgijsko – 1.381. Broj Britanaca koji su uzeli državljanstvo Irske porastao je sa 54 u 2015. godini na 529 u 2017.

Dobijanje novog državljanstva omogućiće Britancima da putuju, žive i rade širom EU posle Bregzita, a državljanstvo će možda moći da dobiju i njihova deca.

Oni su u većini slučajeva zadržali britansko državljanstvo, te sada imaju dvojno.

Kriterijume za dobijanje državljanstva u zemljama EU ispunjava mali broj Britanaca, a birokratski proces može da bude spor i težak. Ti kriterijumi variraju od zemlje do zemlje i ponekad su složeni, a uglavnom se tiču porekla i porodičnih veza ili mesta boravka. U slučaju Nemačke, postoji posebna odredba za osobe čiji su nemački preci bili žrtve nacista.

Britanski državljani koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje državljanstva neke članice EU moći će zahtev da podnesu i posle Bregzita, ali bi mogli da imaju problema u zemljama kao što je Nemačka koja dvojno državljanstvo dozvoljava samo građanima drugih zemalja Unije.

Ako se to u medjuvremenu ne promeni, Britanci koji su uzeli nemačko državljanstvo morali bi posle Bregzita da se odreknu britanskog ako žele da zadrže nemačko.