PANIKA U SEDAM EVROPSKIH ZEMALJA: Skandal sa TOKSIČNIM JAJIMA dobija sve veće razmere!

jaja
pixabay.com

Evroska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime ovaj skandal dobija sve veće razmere!

 

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP.

Francuska vlada saopštila je da je u dve prehrambene fabrike u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.  

Supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula. 

 

Evropska komisija je saopštila da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuirana u Francusku i Veliku Britaniju preko Nemačke. 

Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da nastave provere, jer se ovim jajima može ući u trag – rekla je portparolka EK Ana-Kaisa Itkonen. 

Pretpostavlja se da je holandska kompanija “Čikfrend” koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića. 

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenoj ljudskoj prehrani. 

Kriza se sa Holandije, Francuske i Velike Britanije i Belgije proširila na Nemačku, Švajcarsku i Švedsku. 

 

Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodelu tih jaja u Velikoj Britaniji, precizirala je u ponedeljak britanska agencija za bezbednost hrane. 

Belgijski parlament sazvao je vanrednu sednicu zbog zakasnele reakcije na pojavu kontaminiranih jaja, a Evropska komisija priznaje da joj nisu poznate stvarne razmere problema. 

Zvaničnici su u sredu pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Dakarmea i ministarku zdravlja Megi de Blok kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše informativni portal EUobserver. 

Fipronil je sredstvo za suzbijanje buva, krpelja i vaši, ali se ne sme primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi. 

Pojedini supermarketi su u julu uklonili jaja iz frižidera, ali su druge zemlje Evropske unije o kontaminaciji obaveštene tek krajem tog meseca. 

Jaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna zemljišta u Holandiji, te u Njemačkoj. U međuvremenu su s polica supermarketa u Holandiji uklonjeni milioni kontaminiranih jaja, napominje EUobserver. 

U Holandiji je u sklopu preventivnih mera već usmrćeno između 300 i 350 hiljada kokošaka.