PANIKA U SVETU MODE! Još jedan gigantski brend ide u stečaj

Odlazak u stečaj modnih brendova se ne zaustavlja. Posle nemačkog "Peek & Cloppenburga" (P&C), zahtev za stečaj mora da podnese i "Scotch & Soda", sa sedištem u Amsterdamu.

Pixabay.com

Bankrot je rezultat „ozbiljnih problema s protokom novca“ zbog karantina tokom pandemije, visokih cena energenata i inflacije, prenose nemački mediji saopštenje kompanije „Scotch & Soda“.

„Upravni odbor kompanije ‘Scotch & Soda’ morao je da podnese zahtev za bankrot firme ‘Scotch & Soda Nederland’“, navodi se u saopštenju kompanije.

Poslovnice u Nemačkoj

„Scotch & Soda“ je osnovana u Amsterdamu 1985. godine. Kompanija proizvodi odeću za muškarce, žene i decu. Trenutno poseduje 246 vlastitih poslovnica i oko 7.000 prodajnih mesta u robnim kućama širom sveta, Fenix magazin.

Najviše podružnica ima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. INostrano poslovanje još nije pogođeno stečajem, a 31 podružnica u Holandiji ostaće otvorena.

„Peek & Cloppenburg“ i „Adler“ se oslanjaju na stacionarnu trgovinu

Kompanija „Peek & Cloppenburg“ (P&C) sa sedištem u Diseldorfu je takođe početkom marta podnela zahtev za stečaj, a izazovi kompanije slični su onima kao i kod „Scotch & Sode“.

I kod P&C-a će svih 67 prodajnih mesta u Nemačkoj ostati otvoreno bez ograničenja, a kupci mogu da nastave da kupuju i online. Ali, svakako će doći do određenih promena.

Modni lanac Adler je to već uradio. Stečajni postupak morao je da bude otvoren u julu 2021, a Adler je posle toga predstavio novog vlasnika i finansijera. Nakon gotovo dvije godine modni lanac koncentrira se na svojih 130 poslovnica, stacionarno poslovanje je stabilno.

Online prodaja jedva isplativa modnim lancima srednje veličine

Visoki troškovi, malo zarade – tako se može sažeti online poslovanje modnih lanaca. Samo u Nemačkoj je 2021. godine vraćeno oko 530 miliona paketa. Prema istraživanju, povratna pošiljka u proseku košta 19,51 evra, od čega polovina ide na transport.

Veliki igrači u industriji kao što su Zara i Uniqlo pokušavaju da se odupru naknadama za povratnu dostavu.

Međutim, trgovci srednje veličine kao što su Adler, P&C ili Scotch & Soda ne mogu da se oslone isključivo na internet poslovanje, prenosi Fenix.