PANIKA ZBOG AFRIČKE KUGE: Turistkinji zabranjen ulazak u zemlju jer nije prijavila hranu

Australija je prvi put ukinula turističku vizu zbog neprijavljene hrane, u pokušaju da se zaštiti od afričke kuge svinja.

Beta/AP

Ministarka poljoprivrede Bridžit Mekenzi rekla je danas da je 45-godišnja žena koja je u subotu stigla na međunarodni aerodrom u Sidneju imala je neprijavljenu hranu u svom prtljagu, uključujući 4,5 kilograma svinjetine.

Ona je vraćena u Vijetnam i zabranjen joj je povratak u Australiju na tri godine, rekla je Mekenzi.

Australija se oslobodila bolesti koja je uništila populacije svinja širom Azije i Evrope, ali je afrička kuga svinja nedavno otkrivena u Istočnom Timoru, gde australijski veterinari rade sa lokalnim vlastima na planu iskorenjivanja.

Psi tragači sada pregledaju prtljag na direktnim letovima iz glavnog grada Istočnog Timora Dilija do gradova na severu Australije kako bi sprečili kontaminaciju.

– Moramo da održimo svoj status države bez jakih štetočina i bolesti – rekla je Mekenzi novinarima.

Australijski pogranični službenici zaplenili su iz prtljaga putnika od februara 27 tona kuvane svinjetine.

Procenat krijumčarenog mesa zagađenog afričkom kugom svinja povećan je sa 15 odsto u februaru na 48 odsto u septembru, rekla je Mekenzi.

Izvršna direktorika agencije za promociju industrije Australian Pork Limited Margo Andre rekla je da je najveća pretnja ako bolest zahvati australijsku populaciju divljih svinja.

U Australiji ima oko 2,5 miliona domaćih svinja, a procenjuje se da je petostruko više divljih krda.

Andre je rekla da je uništavanje stada svinja van Australije stvorilo izvozne mogućnosti za australijske odgajivače na stranim tržištima uključujući Filipine i Singapur.

Australija medjutim nema sporazum o trgovini svinjetinom sa Kinom koja se, prema rečima ministarke Mekenzi, suočava sa 10 miliona metričkih tona godišnjeg “deficita proteina” zbog afričke kuge svinja.