“PAO” I ANTARKTIK: Na najhladnijem mestu na svetu registrovani PRVI SLUČAJEVI KORONE

Pozitivni testovi 36 osoba na koronavirus na Antarktiku izazvali su bojazan stručnjaka za one koji borave na kontinentu zbog surovih uslova – izuzetno niske temperature i velike udaljenosti od medicinskih centara.

Antarktik
Wikipedia

Antarktik, jedini kontinent koji je više od godinu dana ostao netaknut pandemijom koronavirusa, prijavio je prve slučajeve infekcije, javlja Indipendent.

Pozitivan test imalo je 36 osoba u čileanskoj istraživačkoj bazi, saopštila je čileanska vojska.

Virus se pojavio u istraživačkoj bazi koja nosi ime generala Bernarda O’Higinsa Rikelmea na Antarktiku, gde je zaraženo 26 pripadnika čileanske vojske i 10 radnika angažovanih na održavanju.

“Čak 36 muškaraca je bilo pozitivno na koronavirus, od čega je 26 vojnog osoblja i 10 civila iz kompanije izvođača radova koja je izvodila radove na redovnom održavanju u bazi Antarktika”, navodi se u saopštenju čileanske vojske.

Svih 36 zaraženih evakuisano je u grad Punta Arenas u Čileu radi izolacije, a lekari ih nadgledaju.

Najhladniji i najneprijatniji kontinent na planeti uspeo je da do sada ostane bez kovida-19. To je bilo moguće zahvaljujući stopiranju svih projekata u istraživačkim bazama na kontinentu.

Iako na Antarktiku nema stanovništva koje stalno živi tamo, u 13 čileanskih objekata nalazi se oko 1.000 istraživača.

Opasnosti Antarktika – niska temperatura i udaljenost

Stručnjaci su oprezni i zabrinuti jer pojava virusa na osamljenom kontinentu može imati veće implikacije zbog temperature koja je ispod nule, kao i udaljenosti od medicinskih centara.

“Veoma zarazni novi virus sa značajnim mortalitetom i morbiditetom u ekstremnom i oštrom okruženju Antarktika sa ograničenom dostupnošću medicinske nege visok je rizik sa potencijalnim katastrofalnim posledicama”, navodi se u dokumentu Saveta upravnika Antarktičkim programa.

Hana Nilsen sa Univerziteta u Tasmaniji rekla je za Ej-Bi-Si da prisustvo virusa na kontinentu može da ima “uticaj na lokalne divlje životinje, uz pretnju da ljudi prenose virus na druge vrste”.

“Udaljena priroda Antarktika povećava sve zdravstvene rizike, tako da pristup Antarktiku može biti ograničen na duži period”, zaključila je Nilsenova.

KORONA UVEK KORAK ISPRED VAKCINE: Svet u panici zbog novog ŠOK OTKRIĆA