“PAO KRVAVI DEDA MRAZ”: Uhapšen napadač iz novogodišnje noći u Istanbulu (FOTO)

Eksplozija u Istanbulu
Printscreen/Youtube

Uhapšen je napadač koji je u novogodišnjoj noći u Istanbulu ubio 39 ljudi u noćnom klubu "Reina", javlja Rojters pozivajući se na turske medije.

Kako se navodi, Uzbekistanac Abdulkadir Mašaripov uhapšen je u zajedničkoj operaciji turske obaveštajne službe i policije u stanu istanbulskom distriktu Esenjurt. Kada je uhapšen, bio je zajedno sa četvorogodišnjem sinom, u kući svog prijatelja iz Kirgizije.

Turska agencija Dogan objavila je i fotografiju uhapšenog na kojoj se vidi crnokosi muškarac sa modricama na licu, u sivoj krvavoj majici, dok ga policajac drži za vrat, jer se opirao hapšenju, prenosi AP.

Turski “Hurijet” javio je da će Mašaripov pre ispitivanja ići na lekarski pregled.

Islamska država, koja je 2. januara preuzela odgovornost za napad, navela je da je taj napad bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji.

Turska policija je 8. januara uspela da utvrdi identitet napadača Mašaripova, poznatog i kao Abu Muhamed Horasan. Nakon napada u novogodišnjoj noći, Mašaripov je otišao u kuću u Zejtinburnu, gde je živeo sa suprugom i decom, uzeo sina i nestao.

U napad na noćni klub “Reina” u Istanbulu, kada je ubijeno 39 osoba, umešana je jedna obaveštajna agencija, rekao je ranije tokom dana zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš.

On je istakao da je masovna pucnjava izvršena profesionalno.

– Izgleda da napad na noćni klub ‘Reina’ nije samo delo terorističke organizacije, već je umešana i obaveštajna agencija. To je bio izuzetno planiran i organizovan čin – rekao je Kurtulmuš u intervjuu za televiziju A Haber.