PAPRENA CENA NESTAŠLUKA: Dečaci u muzeju razbili skupoceni kristalni dvorac

Skupocen dvorac napravljen od duvanog stakla slučajno su razbili dečaci koji su bili u poseti Muzeju stakla u Šangaju. Ovo impresivno umetničko delo iz radionice Migela Aribasa urađeno je po modelu Pepeljuginog zamka iz Diznilenda na Floridi.

Dečak
Pixabay.com

Neobično umetničko delo slovi za najveći stakleni dvorac na svetu, a poznatom španskom duvaču stakla, Migelu Aribasu je bilo potrebno 500 sati rada da ga napravi. Procenjuje se da dvorac vredi oko 64.000 dolara, najvećim delom zbog detalja izrađenih od 24-karatnog zlata.

Dvorac je poklonila radionica braće Aribas šangajskom Muzeju stakla 2016. godine u čast pete godišnjice postojanja. Zamak težak oko 60 kilograma i sastavljen od preko 30.000 različitih delova. Deo je stalne postavke ovog Muzeju.

Dvoje dece koji su se jurili oko vitrine pali su peko zaštitne ograde i prevrnuli vitrinu.
Glavna kula je polomljena u ovom incidentu, a oštećeno je i više delova, ali iz uprave Muzeja nisu otkrili kolika je šteta načinjena, niti kada će zamak biti ponovo izložen. Navodno, roditelji nestašnih dečaka koji su razbili stakleni dvorac su ponudili da pokriju sve troškove popravke.

Problem je i to što španski umetnik nije u mogućnosti da otputuje u Šangaj, tako da će obnova, verovatno, morati da sačeka do prestanka pandemije koronavirusa.