Povodom skupa "Parada ponosa", koji će se održati u nedelju, 18. septembra, na prostoru od parka Manjež do Trga Republike, posebne bezbednosne mere biće preduzete po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Zbog toga će doći do izmene u režimu saobraćaja, koji će sukcesivno biti zatvaran od 7.30 časova, a od 8 časova pojedini delovi grada biće potpuno zatvoreni i biće onemogućen prilaz široj zoni skupa. Očekuje se da će saobraćaj u gradu biti normalizovan oko 16 časova, saopštavaju iz Beokom servisa.

Linije javnog gradskog saobraćaja biće promenjene i voziće po prazničnom redu vožnje sa smanjenim brojem polazaka. Trolejbusi će biti zamenjeni autobusima koji će voziti izmenjenim trasama i to:

–  od prvih jutarnjih polazaka do momenta kada policija zatvori za saobraćaj zonu u kojoj se održava manifestacija, redovnim trolejbuskim trasama,

– od momenta kada policija zatvori za saobraćaj zonu u kojoj se održava manifestacija do

16 časova na sledeći način:

Trolejbusi

Na relaciji od Trga Slavija do perifernih terminusa biće uspostavljene lokalne autobuske linije, sa sledećim brojem vozila: 21A, 22A i 29A.Umesto trolejbusa sa linija 40 i 41 će raditi autobusi i to na relaciji Banjica 2 – Zvezdara, sa oznakom 40A.

Trasa linije 40A se u oba smera, od Banjice 2 do Mostara, poklapa sa trasom trolejbuske linije 41, zatim Mostarska petlja, Auto-put, Autokomanda, Trg Slavija, Beogradska, Starine Novaka, Cvijićeva, Dimitrija Tucovića, Zvezdara.
Trolejbuske linije 19 i 28 se ukidaju.

Autobusi će koristiti postojeća stajališta linija JGP. Stajalište na Slaviji će biti ukinuto, a okretnice na Studentskom trgu i Trgu republike neće raditi.

Tramvaji

Kada je reč o tramvajskim linijama, od prvih jutarnjih polazaka do 16 časova tramvaji rade na izmenjenim trasama:

– linija 2  se ukida,

– tramvaji sa linije 3 će saobraćati na relaciji: Kneževac–Pristanište,– tramvaji sa linije 5 i 11 će saobraćati na redovnoj trasi,

– tramvaji sa linije 6 će saobraćati na relaciji: Ustanička – Omladinski stadion,– tramvaji sa linije 7 će saobraćati na relaciji: Ustanička – Dorćol – Novi Beograd /Blok 45/,– tramvaji sa linije 9 će saobraćati na relaciji Blok 45 – Gospodarska mehana.

– tramvaji sa linije 10 će saobraćati na relaciji Banjica-Autokomanda – tramvajska linija 12 će saobraćati na relaciji: Banovo brdo – Pristanište, – linija 14 se ukida.Na izmenjenim delovima trasa, tramvaji će koristiti postojeća stajališta linija JGP. Izlazak tramvaja na trase ili povratak za Depo Sava ostvarivaće se preko Pristaništa i Dorćola.

Sa Autokomande samo do Slavije

Saobraćaj iz pravca Autokomande biće prohodan do Slavije, a potom će biti preusmeren ka Beogradskoj ulici.
Takođe, deo pešačkih tokova i prilaza skupu povremeno će biti sa kontrolisanim prolaskom, a pojedini delovi trase biće potpuno zatvoreni za pešake.

Apeluje se na sve sugrađane da ne pomeraju postavljenu signalizaciju i da se ponašaju u skladu sa uputstvima koja dobiju od pripadnika MUP-a imajući u vidu da je reč o skupu visokog rizika koji zahteva posebnu organizaciju saobraćaja i pešačkih tokova.loading...