PARADA ZATVARA BEOGRAD: Prajd danas od 11 do 14 sati, ŠETAĆE SE OVOM TRASOM

Ovogodišnja prva Parada ponosa u Beogradu, pod nazivom "Ponos Srbije" i sloganom "Matičarka, normalno", biće održana danas od 11 sati u Pionirskom parku.

Parada ponosa
Nebojša Marković/Dnevno.rs

Prema najavama organizatora, okupljeni će zatim prošetati do Studentskog parka i to preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Kolarčevom, pa preko Trga republike i zatim Vasinom do Studentskog parka. Planirano je da cela manifestacija traje do 14 sati.

Iako za sada nema zvaničnih najava da će doći do zatvaranja pojedinih saobraćajnica, jasno je da će saobraćaj u pojedinim centralnim gradskim ulicama, iz bezbednosnih razloga, ipak biti povremeno obustavljan dok bude prolazila kolona.

U tom periodu, za očekivati je i da dođe do promena na određenim linijama javnog gradskog prevoza, a pre svega trolejbusima, kao i autobusima koji prelaze preko Trga Nikole Pašića i Trga republike.

Nezadovoljstvo statusom gej osoba

Organizacioni odbor Parade ponosa ranije je istakao “nezadovoljstvo statusom gej osoba u Srbiji i najavio da će tokom kampanje zahtevati priznavanje veza pripadnika te populacije pred zakonom, kako bi mogli da ostvaruju svoja građanska prava”.

I biciklisti na prestoničkim ulicama

Neće samo današnja parada zatvoriti privremeno centar grada, već i tradicionalna, peta biciklistička trka Beograd Velograd. Okupljanje je od 16 sati na Trgu republike, a početak vožnje je zakazan za 17 sati.

Cilj je na Slanačkom putu u “Ciglani – klubu ljubitelja teške industrije”.