– Ovde počiva francuski vojnik koji je umro za otažbinu. 1914-1918 – piše na granitnoj ploči spomenika. Ploča se nalazi ispod luka Trijumfalne kapije, a plamen se oživljava na posebnoj ceremoniji svako veče tačno u 18.30. Grob predstavlja simbol za 1,4 mliona francuskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Grob neznanog junaka prvi put se pominje 1916. godine, usred velike bitke kod Verdena, ali je tek početkom novembra 1920. ta zamisao ostvarena uvođenjem zakona kojim je odlučeno da Trijumfalna kapije bude mesto groba.

Vojnik Ogist Ten iz 132. pešadijskog puka, sin borca ubijenog u ratu, bio je zadužen 10. novembra 1920. godine da položi venac belih i crvenih karanfila na jedan od osam grobova koji će biti prebačen u Pariz. Mladić od 21 godinu je kasnije ispričao da je izabrao šesti kovčeg sabiranjem tri broja svog puka 132.

Na drugoj godišnjici primirja 11. novembra 1920. godine, kovčeg je prebačen u salu Trijumfalne kapije koja je tada bila priređena kao kapela. Neznani junak je 28. januara 1921. godine sahranjem u centralnom delu glavnog luka kapije, prema čuvenoj aveniji Jelisejskih polja.

Plamen sećanja je prvi put upalio 11. novembra 1923. godine Andre Mažino, tadašnjih ministar rata, uz zvuke Posmrtnog marša kompozitora Frederika Šopena. Plamen od tog dana nije nikada ugašen.

Francuska nije jedina koja odaje poštu svojim poginulim vojnicima. Istoričari smatraju da anomimnost junaka označa herojstvo svih vojnika poginulih u Velikom ratu, a u kojem je stradalo oko 18 miliona ljudi.

Ceremonija obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata treba da počne danas u 11.00 tačno u vreme kada je 11. novembra 1918. stupilo na snagu primirje koje je potpisano istog dana nekoliko sati ranije u vagonu u šumi Kompjenja na severu Francuske.loading...