PARIŽANIMA DOJADILA ROMANTIKA: Milion ‘katanaca ljubavi’ su KUGA NAŠEG GRADA!

Most ljubavi
Wikipedia

Počev od 1. juna ove godine parovi koji se nađu u Parizu, moraće da pronađu novi način da iskažu svoju ljubav. Naime, tamošnje vlasti naložile su da se ukloni svih milion katanaca iz prestonice romanse, a najviše ih je na čuvenom "Mostu umetnosti"; koji spaja Luvr i Francusku akademiju, prenose svetski mediji.

 

Ova turistička atrakcija, poznata i kao “most ljubavi”, poslužila je kao inspiracija manjim gradovima širom planete. U pitanju je legendarna tradicija – zaljubljeni parovi kupuju katanac, pišu svoja imena na njih, a potom ih kače na ogradu mosta kao uspomenu na njihovu romansu.

Čuveni “Most umetnosti” zatvoriće se do oktobra, kako bi se kao preventiva na ogradu stavile staklene ploče. Istu sudbinu doživeće manji “Most arhiepiskopije” u blizini katedrale Notr Dam.

Podsetimo, pariske vlasti su na ovu ideju došle prvenstveno zbog sigurnosti. Prošle godine jedan deo mosta se srušio zbog težine katanaca. Takođe, cilj i smanjenje zagađenja reke, jer se tradicionalno ključići od katanca bacaju u Senu. Rođeni Parižani ističu i da jednom od najlepših gradova na svetu ne priliči da bude “unakažen” ružnim katancima. 

Gradonačlnica pariza An Idalgo istakla je da je besmisleno dozvoliti da most koji je preživeo sve ratove od Napolena propadne zbog kičaste moda, a katance je nazvala “kugom Pariza”.

Turisti nisu zadovoljni ovom odlukom ističući da to staje na put običaju starom jednu deceniju. Ipak, zamenik gradonačelnika dao je alternativu, o kojoj tek treba da se razgovara, umesto katanaca trebalo bi da se kače trake, što bi rešilo problem težine.