PARLAMENTARNI IZBORI U MAKEDONIJI U TOKU: Mala izlaznost i hapšenje na biračkom mestu u Skoplju

U Severnoj Makedoniji održavaju se parlamentarni izbori. Glavna borba očekuje se između dve vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog.

glasanje
printscreen/yt

Do 13 časova, na birališta je izašlo 23,81 odsto od ukupno 432.026 upisanih birača koji glasaju na 3.368 biračkih mesta, saopštila je Državna izborna komisija.

Jedan čovek je priveden na glasačkom mestu u osnovnoj školi “Petar Pop Arsov” u Skoplju zbog kršenja javnog reda i mira, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski.

Uhapšena osoba je pokrenula svađu na članovima biračkog odbora, povukla torbu jedne od članica i na kraju mobilnim telefonom fotografisala prostoriju u kojoj se glasa. 

Angelovski je rekao da glasanje na drugim biračkim mestima protiče mirno i da Ministarstvo provereva još neke nepravilnosti koje su prijavljene policiji, te da će nakon utvrđivanja činjenica javnost biti obaveštena.

Na listićima 15 stranaka i koalicija 

Na glasačkim listićima se našlo 15 koalicija i stranaka. Najveća partija Albanaca Demokratska unija za integraciju (DUI) prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

Glasanje je produženo do 21 čas da se na biralištima, gde će maske biti obavezne, ne bi stvarale gužve.

Iako je nekoliko hiljada stanovnika Severne Makedonije već glasalo, velika većina građana te države izaći će danas na birališta, kako bi odabrali sastav novog parlamenta i vladu koja će početi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.