PATRIJARH IZNEO STAV CRKVE O KOSOVU: “SPC nije za zamrznuti konflikt, ali ni za priznanje svršenog čina”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za "zamrznuti" konflikt na Kosovu i Metohiji ali je i dodao da SPC nije "ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima".

Patrijarh Irinej
BETA/BRANISLAV BOZIC/MO

Irinej je za današnje “Večernje novosti” ocenio da po pitanju Kosova i Metohije, “ne treba ići na brza ili provizorna rešenja”.

– Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vernika – kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, “naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini”.

– Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vernost kanonskom poretku a protiv svega što deli i vodi u opasnost raskola – rekao je Irinej.