PATRIJARH NEĆE PAPU U SRBIJI! “Ostajem pri svom stavu, još nije vreme”

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej kazao je da i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju.

Patrijarh Irinej
Beta

– Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome – rekao je patrijarh Irinej za sutrašnje izdanje lista Blic.

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

– O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne – kazao je patrijarh Irinej.

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je “zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga”.

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dodje u Beograd.

Prema navodima lista, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.