PATRIJARH U TIRANI: Crkva se zalaže za jačanje veza sa pravoslavnim vernicima u Albaniji!

Patrijarh Kiril
Beta

Pored muslimana i pravoslavaca u Albaniji postoji i katolička zajednica.

 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril založio se danas u Tirani za jačanje veza s pravoslavnim vernicima u Albaniji, gde živi pretežno muslimansko stanovništvo.

Mi, pravoslavni vernici živimo u raznim zemljama, delimo iste vrednosti koje treba da sledimo – rekao je partrijarh moskovski i cele Rusije tokom liturgije u pravoslavnoj crkvi u Tirani.

Kiril je prvi visoki verodostojnik Ruske pravoslavne crkve u poseti Albaniji, gde sedam odsto od 2,9 miliona Albanaca čine pravoslavci.

Albanija je posle Drugog svetskog rata bila blizak saveznik Sovjetskog Saveza, a albansko komunističko rukovodstvo zabranilo je religiju 1967. godine, a crkve i džamije pretvorilo u tržne centre, sportske hale i pozorišta. Komunizam je u Albaniji pao 1990. godine.

Albanski vladika Anastasios Janulatos izjavio je da pravoslavna crkva poseduje “duh mirne koegzistencije u svim verskim zajednicama” i da je poseta Kirila potvrda takvih vrednosti.

Ruski partrijarh koji je stigao juče u Tiranu, sutra će se sastati s predsednikom Albanije Iljirom Metom i premijerom Edijem Ramom.loading...