PAŽNJA! Ovo su ŽENE KOJE ĆE DOBITI POZIV ZA VOJSKU, proverite da li ste među njima

Žene u vojsci
Wikipedia/

Obuka i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u sledećih nekoliko godina.

 

“Drugi poziv“, važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen.

U ovom krugu obveznika je, kako se procenjuje, više od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešalonu biće vojnici koji su dobrovoljni odslužili vojni rok, među kojima približnu petinu čine i žene.

Mesto dama u sistemu vojne obuke izazvalo je veliku društvenu polemiku u čijem središtu je inicijativa Ministarstva odbrane da podigne nivo obučenosti rezertvista. Plan vojnog vrha koji je izneo ministar Aleksanr Vulin, protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za dame, izazvao je seriju ljutitih komentara žena u Srbiji.

Ministar Vulin pojašnjava da nije reč o vojnoj obuci civila već rezervista koji su služili vojsku.

U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi biće predviđen i proces obuke. Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučeno Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje – objasnio je ministar.

Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin je ranije istakao da su i muškarci i žene u Srbiji ravnopravni u svemu, pa i kada je u pitanju odbrana zemlje.

– Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku – poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu državu.