Pedijatri Srbije jednoglasno: Povratak u školu opasan po zdravlje dece

Udruženje pedijatara Srbije izdalo saopštenje u kom se preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži, ili da se nastava organizuje online.

Foto: Pixabay.com

– S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn – navodi se.

Podseća se da je stav Udruženja prema načinu organizovanja nastave, od početka pandemije bio da se nastava odvija “uživo” odnosno održavaju časovi u školi, odnosno da tom modelu treba dati prednost u odnosu na “onlajn” koncept, kad god je to moguće.

Međutim, oni sada smatraju da bi đaci trebalo da idu na onlajn nastavu ili da se raspust produži.

– Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način (“povratak u klupe”) izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsećanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati – ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pa se zato smatra da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

– Deca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, a omikron soj se u ovoj populaciji širi jednako brzo kao i među odraslima. U ovim okolnostima – odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama. Takva odluka je, prema mišljenju Udruženja pedijatara Srbije, sa medicinskog aspekta problematična – navodi Udruženje.

Oni smatraju da bi povratak u školu, na klasičan način, trebalo odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije.