– Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. To je sada jedna igranka. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016. godine, Ustavni sud Srbije ne rešava jer ne sme. I sada jednostavno ćute – rekao je Radović novinarima u Kragujevcu.

On je naveo da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu.

Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja, Zoran Ivošević je rekao da je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija “uneredio” isplatu penzija u Srbiji, i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim.

Ivošević je kazao da je Ustavni sud oklevao i zbog toga zaslužio ime “zaustavni sud”, a pošto je pokazao i da je pod uticajem politike, postao je i “zauzdani sud”.

Po rečima Ivoševića, iako je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, “oduzeti deo penzije ipak neće biti vraćen jer je ostao Član 3. iz poništenog zakona koji potvrđuje da je ta isplata bila konačna”.

– Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu – rekao je Ivošević.

On očekuje da će oduzeti deo penzija biti vraćen penzionerima, ili naslednicima onih koji su u međuvremnu umrli.

Narodni poslanik Pokreta centra Vladimir Đurić je rekao novinarima da je jedino pošteno da se sve oduzeto smatra pozajmicom, i da svaki dinar od penzija “u rukama vlasti” bude penzionerima vraćen s kamatom za sve vreme trajanja umanjenja penzija.

On je rekao da se radi o iznosu od oko 100 milijardi dinara.

– Mi smo predožili zakon kojim bi se sva ta umanjenja okamatila sa tri odsto godišnje, do 31. decembra 2018. Tako izračunata masa novca treba da se proglasi javnim dugom i da se emituju obveznice s rokom dospeća od pet godina. Umanjenja penzija bi se isplaćivala u 10 šestomesečnih rata. Praktično bi se 31. decembra 2023. isplatila poslednja rata javnog duga države prema penzionerima – rekao je Đurić.

Naveo je da je po tom modelu vraćana stara devizna štednja.

Udruženje sindikata penzionera za Šumadijski okrug danas je u Kragujevcu održalo tribinu o načinu da penzioneri sudskim putem izdejstvuju da im se nadoknadi šteta usled primene zakona kojim su u poslednje četiri godine bile umanjene penzije veće od 25.000 dinara.loading...